Kon je als er géén opvolger voor een hertog was, als gewone burger worden geselecteerd om hertog te worden?

Als er geen familie was en de hertog ging dood, kon je dan als gewone burger worden uitgekozen om zijn plaats in te nemen?

Dank!

Weet jij het antwoord?

/2500

lijkt me sterk, dat werd dan waarschijnlijk al voor de dood van de hertog geregeld. door de adelen en de kerk ze haalde liever iemand uit het buitenland dan een burger te installeren.

Nee dat kon niet de adel had daarvoor zijn eigen regels en daar waren gewone burgers geen onderdeel van.

Ja, uh tenminste, in principe wel ja. Iedereen kan tot Hertog benoemd worden. Alleen is het zo, dat de meeste mensen die daadwerkelijk tot Hertog benoemd worden, dus het niet bij geboorte zijn, op een bepaalde manier ergens aan hebben bijgedragen. Ik noem hier even het voorbeeld van de 1e Hertog van Wellington, Arthur Wellesley. Hij is benoemd als Hertog, maar was een militair en staatsman. Als je zijn geschiedenis een beetje doorneemt, snap je wel beter wat ik bedoel. http://nl.wikipedia.org/wiki/Arthur_Wellesley Hopelijk heb je er wat aan en is het duidelijk.

In Nederland worden geen adellijke titels meer verleent, dus een gewone burger kan geen hertog worden in Nederland. In een aantal landen kan men nog wel een adellijke titel krijgen echter dient men dan iets uitzonderlijks hebben gedaan voor de staat.

In Engeland wel. Daar zoekt men, als er geen rechtstreekse manlijke nakomelingen zijn, net zo lang in de stamboom in de zijlijn tot er een manlijke afstammeling wordt gevonden . Dat kan dus een gewone burger zijn. Zo is er wel eens een bakker tot hertog benoemd. Heel aardig: binnenkort begint weer de tv serie Downton Abbey. daar is een gewone burger opeens tot erfgenaam van de titel gevonden, een gewone advocaat die zich erg heeft moeten aanpassen aan het landheerschap.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100