Waarom werd de koude oorlog geen 3de wereld oorlog?

Ik heb al een tijdje een passie voor geschiedenis en ik ben nu wel erg benieuwd waarom de koude oorlog eigenlijk geen 3de wereld oorlog werd. Omdat ze toch wel dreigde met hun wapens etc. Iemand enig idee?
Alvast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

ik kan het niet precies uitleggen maar ik denk dat dit de grootste reden is: er werd bedreigt met kernwapens, Amerika en Rusland maakt er allebij steeds meer maar ze werden niet "afgeschoten" die kernwapens waren zo krachtig dat er op de plek waar ze zouden vallen geen leven meer mogelijk zou zijn. ze maakte elkaar alleen maar bang. al er echt een kernoorlog (dat zou dan inderdaad de 3e wereld oorlog zijn) uit zou breken maken ze alles kapot. einstein heeft wel weleens gezegt de eerste oorlogen zijn met pijl en bogen daarna met geweren dan met tanken ect. daarna met kernwapens en uiteindelijk weer met pijl en bogen (heel veel jaren later als er ooit weer leven komt) ik hoop dat je het snapt en dat je er iets aan hebt ik vond geschiedenis ook altijd heel leuk om te leren. en dit heb ik dus nog onthouden. Toegevoegd na 59 seconden: en het ging inderdaad maar om 2 landen de rest was er niet echt bij betrokken.

De sovjet unie viel uit een door de veranderingen die Michail Sergejevitsj Gorbatsjov doorvoerde. Dit voorkwam een oorlog. Hij kreeg hier een Nobelprijs voor de vrede voor. Toegevoegd na 2 minuten: Michail Sergejevitsj Gorbatsjov deed dit echter onbewust, omdat hij de Sovjet Unie moest behoeden voor een faillissement, hij "verkocht" een groot deel van het leger. De Sovjet Unie had er dus simpelweg geen geld meer voor oorlog.

Als je kijkt naar de ontwikkeling van de Eerste Wereldoorlog, dan zie je dat het een kettingreactie van landen is van landen die partij kiezen. Amerika werd gesteund door landen van het NAVO-verdrag, de Sovjet-Unie door de Warschaupact-landen. In het geval van een oorlog zouden in razendtempo de kernwapens worden afgeschoten op zowel de VS als de Sovjetunie én de landen waar wapens stonden opgesteld, zoals in Turkije. Omdat die wapens in Turkije stonden en Moskou konde beschieten, wilden de Sovjets ook kernkoppen in Cuba (Sovjetvriend) plaatsen om zo de VS te kunnen beschieten. Dat escaleerde en de Sovjetunie was zo verstandig die wapens terug te trekken. De VS-raketten in Turkije bleven echter wel... Waarom was de Sovjet-Unie zo slim om toe te geven? Omdat kernwapens die de wereld over zouden gaan met de reacties van de bevriende landen van de Sovjets (Polen, Tsjechoslowakije, DDR etc) enerzijds en de bevriende landen van de VS (Nederland, Frankrijk, BRD etc) zou binnen een uur de gehele wereld hebben verwoest. Op minder 'gevaarlijke' plekken werd de strijd tussen de Sovjet-Unie en de VS wel uitgevochten: Suez in Egypte, Vietnamoorlog, Koreaoorlog en Afghanistan. Hier stonden duidelijk Amerikaansbevriende landen (of de VS zelf) tegenover Sovjetbevriende (of de Sovjetunie zelf) landen. Nooit stonden echter de VS en de Sovjetunie daadwerkelijk tegenover elkaar in gevechtshandelingen, gewoonweg omdat een direct treffen een kortstondige, verwoestende kernoorlog zou zijn uitgebroken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100