waarom is het wilhelmus geschreven?

ik moet mijn spreekbeurt erover doen en ik weet het niet!!!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het Wilhelmus Bladmuziek van het Wilhelmus Het Wilhelmus is het Nederlandse volkslied. Het is inhoudelijk geschreven als een lied dat Willem van Oranje gezongen zou kunnen hebben, alhoewel er geen enkel bewijs is dat hij het daadwerkelijk gezongen heeft. Het Wilhelmus weerspiegelt Willem van Oranjes tweestrijd inzake de opstand in de Nederlanden. Enerzijds probeert hij trouw te zijn aan de Spaanse koning, anderzijds is hij boven alles trouw aan zijn geweten, dat hem voorschrijft God en het Nederlandse volk te dienen.... lees verder...

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wilhelmus

Het Wilhelmus is een Geuzenlied. Hoogstwaarschijnlijk is het geschreven in de zomer van 1570, dat was de tijd van de Rederijkers. De melodie komt uit Frankrijk, waar hij door Franse soldaten werd bedacht tijdens de belegering van de stad "Chartres" ten Zuiden van Parijs. Het lied is een ode aan de Prins van Oranje. De auteur verdedigt in het Wilhelmus het leiderschap van de Prins van Oranje.

Bronnen:
http://www.wilhelmus.nl/OntstaanWilhelmus.html

Om te protesteren tegen het katholicisme dat in die tijd heel er overheersend was. Tegenwoordig zijn er weer hoogwaardigheidsbekleders, die niet gelovig zijn en daarom weigeren bij officiële plechtigheden het 6e couplet me te zingen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100