Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Welke landen hadden schuld aan het starten van de eerste wereld oorlog?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
848
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Schuld... Eigenlijk allemaal..
Cryofiel
11 jaar geleden
De Eerste Wereldoorlog kon beginnen omdat een Oostenrijker was doodgeschoten. De Tweede Wereldoorlog kon beginnen omdat een Oostenrijker *niet* was doodgeschoten. Wat moeten we nu met die Oostenrijkers? ;-)

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Aanleiding was de moord op aartshertog Frans Ferdinand en zijn vrouw gravin Sophie Chotek met het daaropvolgende ultimatum aan Servië, gegeven door Oostenrijk-Hongarije. Toen Servië het ultimatum niet op alle punten aanvaardde, mobiliseerde Oostenrijk-Hongarije zijn legers en verklaarde de Serven de oorlog. De Duitsers hadden te kennen gegeven Frans Jozef, de keizer van Oostenrijk-Hongarije, te steunen in zijn ultimatum. Servië had door een verdrag steun van het tsaristische Rusland. Toen ook deze landen zich mobiliseerden en Oostenrijk-Hongarije de oorlog verklaarden, traden de bestaande militaire verdragen in werking, waardoor de meeste Europese staten in het conflict betrokken werden.
(Lees meer...)
fremar
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding