Hoe heet het als joden bij een dood lichaam komen?

volgens mij heet het iets van grafschenning. het kan ook zijn dat het is dat je niet bij een joods dood lichaam mag komen. hoe zit dit nou precies?

Weet jij het antwoord?

/2500

Binnen de Joodse cultuur is het gebruikelijk om iedereen, arm of rijk, zo eenvoudig als mogelijk te begraven. Nadat iemand is overleden mag niemand hem of haar nog zien. Dat doet men omdat dit de geestelijke integriteit van de overledene aantast. Nadat iemand is overleden moet hij of zijn zo snel als mogelijk worden begraven. Op Sabbat of een andere feestdag worden geen uitvaarten gehouden Uit respect voor de dode (kawod hameet) bedekt men zo spoedig mogelijk het stoffelijk overschot om de overledene niet te beschamen. De ziel is eruit gegaan, en de dode is niet meer die persoon, die hij bij leven was. Wat rest is het stoffelijke deel van de mens. De mens is volgens de Bijbel geschapen naar Gods beeld en gelijkenis, met lichaam en ziel. Deze eenheid valt met het overlijden weg, en daarmee ook het Godgelijkende en tevens menselijke deel.

Joden hebben zo een heel eigen visie op sterven en zelfs al zodra ze nabij iemand zijn die stervende is. Zo kennen ze het verbod om een stervende aan te raken... maar de traditie lijkt het hier op te nemen voor de kwetsbare partij, de stervende in dit geval. Een stervende kan door het minst of geringste overlijden. Net zoals bij het troosten het de rouwende is die mag aangeven wanneer en hoeveel nabijheid hij of zij wil, zo is het in principe ook aan de stervende aan te geven wat hij nodig heeft. Wanneer de stervende duidelijk zelf aangeeft bepaalde behoeftes te hebben, wie zal dit niet beantwoorden? Het enige wat men een stervende niet mag geven is actieve hulp bij het sterven. Het moment van leven en sterven zijn in de handen van de Hemel. Daarom is voor hun euthanasie ook geen optie ;) Toch kan je het geen echte "heiligschennis" noemen als joden bij wel een overledene komen...wat er hooguit gebeurt is dat (soms ook onbewust) men niet de tradities genoeg kent en soms geen respect wil/kan tonen ;) Je kan in vrij eenvoudige taal ook hier er meer over lezen: http://www.uitvaart.nl/infotheek/de-plechtigheid/religie-en-rituelen/joden Rest antwoord is voor een deel kennis/ervaring vanuit mijn voorouders en daar was een deel Joods van via moeders kant ;)

Grafschennis is het vernielen of beschadigen van graven, het maakt niet uit of het een joods, islamitisch, christelijk of religieloos graf is. Bij Joden is het gebruikelijk de overledene niet meer te bekijken, men neemt geen afscheid van het lichaam, het wordt niet opgebaard, bedoel je dat? Het is niet verboden om bij een dode te zijn het lichaam moet tenslotte nog gereinigd en gekleed worden ter voorbereiding op de begrafenis.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100