Waren de VS en de SU tijdens de Koude Oorlog echt imperialistisch? Of wilden ze enkel hun eigen ideologie verdedigen?

In mijn tekstboek wordt vermeld dat de SU en de VS elkaar beschuldigden van imperialisme :
- de VS zouden dit door de containmentpolitiek en de Marshallhulp willen doen,
- de SU zou dit, door een soort 'buffer' te maken, door omringende landen binnen hun invloedssfeer te brengen, willen doen.

(klinkt een beetje raar, maar met 'dit' bedoel ik imperialistisch zijn, hun 'rijk', macht, uitbreiden)

Maar waren ze ook echt imperialistisch ? Of wilden ze echt enkel hun ideologie beschermen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hoe bescherm je je tegen een imperialistische macht? door je eigen invloed in de regio te laten groeien is een goede manier. Het probleem hiervan is dat je zelf dus ook een imperialistische houding aanneemt. Beide blokken waren sterk imperialistisch en de beschuldigingen waren dus ook beide gegrond. De amerikanen(met het westen) voerde een containment politiek om de invloed van de Sovjets tegen te gaan. De sovjets breiden hun invloed sterk uit door socialistische revoluties te ondersteunen. Beide machten beschermden hun eigen ideologie door middel van een vorm van imperialisme. De beschuldigde elkaar van hetgeen zij in de zelfde mate deden.

Beetje van beide. Naar het volk toe zeiden de machthebbers dat ze het uitbreiden van macht enkel en alleen voor de bescherming van ideologie deden, maar in praktijk zal het ook voor een klein deelwel uit machtswellust en zo zijn gedaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100