Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is spattechniek dat in de 17 & 18 eeuw gebruikt werd door schilder- & tekenkunstenaars?

Heb een schilderrij uit de periode van 1720-1745 war het lebbel spattechniek aan geplakt werd door de vorige eigenaar. Het is een erfstuk dus kan het helaas niet meer aan deze kunstkenner vragen. De afbeelding speelt zich af z´n 50tig jaar v.C. Afbeelding van Batavieren & Romeinen op een slachtveld aan het eind van een veldslag.

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
904

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Er zijn verschillende spat technieken, maar in de basis werkt het als volgt:

Van karton maak je mens-/dierfiguren, boommotieven, de skyline van een stad etc. Bewaar vervolgens zowel de positieve (uitgeknipte) afbeelding en het oorspronkelijke materiaal (oftewel "de mal", het karton met het gat er in).

Doe inkt of verf in een bakje. Neem een beetje inkt/verf op een borsteltje en spat die op het papier met daarop de mal die je gemaakt hebt of met daarop het uitgeknipte figuur. Je hoeft natuurlijk geen figuurtje te knippen, je kunt ook gewoon alleen spatten zodat je een abstract schilderij krijgt.

In plaats van een borstel worden ook wel eens tandenborstels of afwasborstels en theezeefjes gebruikt om te spatten (met tandenborstel over zeef heen wrijven).

Meer informatie is te vinden op:
http://www.kunstzinnig.nl/forum/discussie.asp?DISCUSSIEID=138
http://www.trapsuutjies.com/index.php?url=http://www.trapsuutjies.com/main.php?cid=112
http://collectie.museumrotterdam.nl/objecten/9323
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding