was amsterdam altijd al de hoofdstad van nederland?

mij is vroeger op school wijsgemaakt dat rotterdam voor amsterdam de hoofdstad van nederland was.

Weet jij het antwoord?

/2500

Amsterdam is altijd al de hoofdstad geweest van Nederland Bronnen: nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdstad_van_Nederland goeievraag.nl/vraag/hoofdstad-nederland-1983.67339... 1 jaar geleden

Bronnen:
goeievraag.nl

Voor 1584 was Brussel de hoofdstad van de Nederlanden. Maar dat was een groter gebied dan nu Nederland. In de korte periode dat Amsterdam regeringscentrum geweest is, van 1808 tot 1810, heeft koning Lodewijk Napoleon zijn intrek genomen in het Paleis op de Dam. In deze periode is Amsterdam tot hoofdstad gemaakt. In de tussentijd? Wij waren een federatie van provinciën met een regeringscentrum. En dat was Den Haag.

Amsterdam is niet altijd de hoofdstad van Nederland geweest. Onder de regering van keizer Karel V werd Brussel in 1531 het regeringscentrum. Brussel werd toen de 'Princelijcke Hoofstadt van ’t Nederlandt' m.a.w. 'De Hoofdstad der Nederlanden'. De hoofdstad van een land is normaal de stad waar in beginsel de regering en het staatshoofd van een land gevestigd zijn. Nederland vormt hierop een van de weinige uitzonderingen. Den Haag is bijna onafgebroken vanaf 1584 de zetel van de regering geweest, In de korte periode dat Amsterdam regeringscentrum geweest is, van 1808 tot 1810, heeft koning Lodewijk Napoleon zijn intrek genomen in het Paleis op de Dam. In deze periode is Amsterdam tot hoofdstad gemaakt. Rotterdam is wel een wereldstad, maar is nooit de hoofdstad van Nederland of vroeger 'de Nederlanden' geweest.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdstad_van...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100