Hoe wisten ze in de oertijd hoe laat het was?

Weet jij het antwoord?

/2500

Vroeger keken ze naar de zon.

Dat zagen ze aan de stand van de zon. Toegevoegd na 2 minuten: Natuurlijk zagen de mensen dat de zon niet de hele dag even hoog stond. Ze zagen ook dat de schaduw, van bijvoorbeeld een boom, niet altijd even lang was. ´s Morgens is die schaduw lang, op het midden van de dag kort en ´s avonds weer lang, maar dan aan de andere kant van de boom. Aan de stand van de zon en de schaduw konden ze dus zien hoe laat het was.

Toen bestond tijd niet, getallen bestonden nog niet eens. Ze hadden toen ook helemaal geen tijd nodig omdat ze behalve jagen geen plichten hadden. Toegevoegd na 12 minuten: Ok. Voor de mensen die het zo letterlijk nemen uren minuten seconden zoals wij die kennen bestonden toen niet. Het werd natuurlijk wel donker en de zon kwam op maar er was geen benaming voor. Toegevoegd na 18 minuten: De oudste zonnewijzer die is gevonden komt uit 1500 voor christus, dat is dus al na de oertijd/oudheid

als de zon opkwam was het tijd om op te staan als je wakker was, als je honger had en je kon eten vinden was het etenstijd ,als je moe werd, was het tijd om te gaan slapen , als het begon te schemeren was het de hoogste tijd om in je schuilplaats te verdwijnen, als er dieren in de buurt waren waarop je kon jagen dan was het jachtseizoen en tijd om te jagen tenzij er nog genoeg vlees op voorraad was,als het warm was was het zomer ,en als het koud was was het winter ,na de winter begon het voorjaar en na de zomer kwam de winter meer tijdstippen kenden de mensen destijds niet, de tijd zoals wij die kennen is een uitvinding van veel veel later .

ze hadden geen "letterlijke" tijd, maar wel een gevoel van ey dan dit dan dat, ze maakten gewoon gebruik van de zon, de sterren enz.

Ze rekenden nog niet in uren, maar ze hadden 3 aanknopingspunten, zonsopkomst, hoogste stand zon en zonsondergang. Tussen die 3 momenten schatten ze de tijd een beetje in lijkt mij. 'sNachts zal het een probleem geweest zijn om te weten hoe laat het was.

In de oertijd was tijd niet belangrijk in die mate als het voor ons nu is. Het was niet zo dat er een winkel was die om 18 uur sloot of een kinderdagopvang die pas vanaf 7.30 geopend was. Zo waren er ook geen producten met een T.H.T. (tenminste houdbaar tot). In principe kan je aan de stand van de zon of de gradatie van licht (op een bewolkte dag) opmaken hoe lang de dag nog zal duren. In oude en middeleeuwse culturen begon men met het tellen van uren bij zonsopgang. Dus zonsopgang was altijd precies aan het begin van het eerste uur (het nul-uur), het einde van de middag was het zesde uur en zonsondergang viel precies op het einde van het twaalfde uur. Dit betekende dat de duur van een uur verschilde per seizoen. Met name door de komst van kunstmatig licht is de kijk op tijd veranderd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100