Praten mensen echt zo poëtisch in die Romeinse tijd als wat je in de serie Spartacus 'Blood and Sand' ziet en hoort?

Heftige serie Spartacus 'Blood and Sand' maar wat me opvalt is dat ze in die serie erg poëtisch met elkaar praten.
Zelfs de slaven onderling praten met elkaar als waren het ware poëten.

Was dat gebruikelijk dat ze in de Romeinse tijd zo met elkaar praten of is dit alleen zo aangedikt in deze serie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, de schrijvers schreven in dit soort taal. Latijn is een taal met een heel ingewikkeld grammatica systeem (ik leer het nu). De afstand tussen schrijf-Latijn en spreek-Latijn (wat het volk dus sprak) werd steeds groter. Het helpt immers niet echt om heel poëtisch te praten, want het duurt zo'n vijf minuten voordat je dan één zin hebt ontcijferd (echt waar! Nou oke, ik ben dan ook een beetje een langzame vertaler:)

De taal zoals je die op tv hoort is een interpretatie die is gebaseerd op het formele latijn zoals dat de loop der eeuwen is doorgekomen. De letterlijke volgorde van het Latijn klinkt ons modernen inderdaad iets formeler in de oren.

Mogelijk. Geschoolde Romeinen kregen les in retorica (welsprekendheid en argumentatie) en ook sommige slaven waren goed opgeleid en goed van de tongriem gesneden. Maar de meeste mensen zullen zich wat basaler hebben uitgedrukt.

Nee, zij spraken niet zo! Net zo min als dat in het echt de bloedspetters in slow-motion over het zand spatten... De serie is zo overduidelijk overdreven in alle aspecten en puur gemaakt voor de sensatiezucht. Zowel in de gevechten, als in de seksscenes. In een review op IMDB las ik: tons of blood, language and sexuality............. Ik heb de serie wel gekeken, een tijd geleden, maar ergerde me steeds vaker aan dat overdreven gedoe, in alle opzichten. Dus de prequel "Spartacus, Gods of the Arena", heb ik maar laten zitten. Er zitten nog wel meer fouten in, dan het taalgebruik. Een voorbeeld: In de serie koopt Batiatus zes slaven voor 100 denarii. In de tijdsperiode waarin de serie zich geacht wordt af te spelen kostten slaven al snel tussen de 960 en 4000 denarii per stuk.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Spartacus:_Bl...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100