Wanneer is Amerika ontdekt en door wie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Colombus, 1492 (als ik me niet vergis)

Columbus heeft het opgeschreven, maar de noormannen hebben het eerder ontdekt.

Columbus was niet de eerste die Amerika ontdekte. De Vikingen waren er al eens geweest, en natuurlijk hadden de voorouders van de Indianen het ook al ontdekt.....

De meeste mensen denken dat dit Columbus is geweest (1942), hij kwam namelijk per ongeluk in Amerika terecht toen hij probeerde naar Azie te zeilen. Maar er wordt nu ook wel aangenomen dat zo'n 500 jaar eerder de Noor Leif Ericsson al aankwam in Amerika: Newfoundland.

Beweren dat men een land ontdekt als men in een land komt waar al mensen wonen is m.i. dom en arrogant. Amerika is "ontdekt" door de mensen die er het eerst waren. Dus geen Noormannen (Vikingen), laat staan Columbus, (die had meer verstand van het ei).

Columbus ontdekte Amerika. Hij noemde de mensen die er woonden Indianen omdat hij dacht in India aangekomen te zijn. Misschien waren er wel ontdekkingsreiziger vóór Columbus maar die hebben dat niet op schrift gesteld. Toegevoegd na 33 seconden: * ontdekkingsreizigerS.

12 oktober 1492 door Christoffel Columbus. Maar daarvoor waren er al veel mensen geweest. Wetenschappers hebben een heel lijstje opgesteld met: 2 Chinese ontdekkingsreizigers, Feniciërs, Egyptenaren, Carthagers, Kelten, een Ierse monnik, Vikingen, een prins uit Wales en nog een Afrikaanse koning. Maar gelukkig voor Columbus heeft, behalve voor de Vikingen, waarvan bij Newfoundland nog resten zijn gevonden, niemand echt harde bewijzen kunnen geven voor deze mensen.

ik was het niet dus ik ga voor columbus. indianen is naam voor de mensen die er woonde. hij dacht dat hij naar india ging

Siberische nomaden ergens tussen de 17000 en 13000 jaar geleden (dit is discutabel). Erik de Rode ergens tussen 982 en 985 (Die bleef echter steken in Groenland maar de door hem gestichte nederzettingen bleven bestaan tot in de 15e eeuw). Christoffel Columbus in 1492 (die bleef echter volhouden tot zijn dood dat hij Azië ontdekt had en heeft voornamelijk de Caribische eilanden ontdekt). Giovanni Caboto (John Cabot) is in 1497 aangekomen aan de Canadese kust en daarmee de eerste die het Noord Amerikaanse vasteland ontdekte sinds de eerste inheemse volkeren (maar over zijn reizen is maar heel weinig bekend). Amerigo Vespucci tussen 1499 en 1500 was een van de eerste die beweerde dat het om een nieuw continent ging en heeft stukken van Noord en Zuid Amerika verkent (hij had echter ook een behoorlijke fantasie en heeft waarschijnlijk flinke delen van zijn reizen uit zijn duim gezogen maar het continent is wel naar hem vernoemd). Kies maar uit zou ik zeggen... Columbus heeft uiteindelijk in de geschiedenisboeken de eer van de ontdekking gekregen... oordeel zelf...

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Models_of_mig...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Amerigo_Vespu...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Erik_de_Rode
http://nl.wikipedia.org/wiki/John_Cabot
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ontdekkingsreizen

Door wie en wanneer weten we niet, daar dit niet gedocumenteerd is. En dus geven we Columbus maar de eer, want die heeft alles wel netjes opgeschreven. Overigens wat is ontdekken, hij dacht dat hij de westelijke route naar Indië had gevonden. nou ja, het kan verkeren. Columbus was niet de eerste die Amerika ontdekte. De Vikingen waren er al eens geweest, en natuurlijk hadden de voorouders van de Indianen het ook al ontdekt. Maar aangezien er pas na de ontdekking van Columbus uitgebreid contact kwam tussen de werelddelen wordt dit meestal gezien als 'De ontdekking'. Andere theorieën over precolumbiaans contact tussen Amerika en de rest van de wereld, onder andere door Chinezen, Portugezen, Afrikanen of Polynesiërs, hebben de wetenschappelijke gemeenschap nooit overtuigd. Amerika is vernoemd naar Amerigo Vespucci. Hij was een van de eersten die inzag dat het niet om Azië ging, maar om een nieuw continent. Vespucci schreef hierover enkele brieven naar de wetenschapper Martin Waldseemüller, die voorstelde om het nieuwe continent naar hem te noemen. Kaartenmaker Mercator noemde het uiteindelijk Terra Americi. Hoewel het werelddeel dus door Columbus ontdekt was, is het niet naar hem genoemd. Het land Colombia en indirect ook het District of Columbia (waar Washington, de hoofdstad van de Verenigde Staten ligt) zijn wel naar hem genoemd.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ontdekking_va...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100