Werd de economie ook op Nederlands-Indië beter door de kolonie. Wat waren de economische gevolgen voor Ned.Indië door de VOC?

ik heb geen tijd om hele boeken te lezen, want ik moet het morgen inleveren.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja de economie werd beter, ondanks de overheersing. De kolonie leverde grote winsten op voor de Nederlandse schatkist. Om nog meer winst te behalen werd in 1830 het cultuurstelsel ingevoerd door Johannes van den Bosch. Hij vond dat de koloniën bestonden voor het moederland, en niet het moederland voor de koloniën. De enige functie die een kolonie had, was het vullen van de Nederlandse schatkist. Toch heeft dit stelsel ook voordelen gehad voor de lokale bevolking: er kwam een einde aan voortdurende oorlogen, de infrastructuur werd verbeterd en boeren kregen beter betaald voor hun werk. Er werd veel geld geïnvesteerd in de tot dan toe vrijwel geldloze economie. Dit had als gevolg dat de welvaart toenam en ook de inheemse handel en bedrijvigheid groeide. Met de opbrengsten van het cultuurstelsel werd de aanleg van het Nederlandse spoorwegennet gerealiseerd en de bouw van talloze bruggen bekostigd. Ook werden de Surinaamse slavenhouders met dit geld gecompenseerd voor de afschaffing van de slavernij in 1863.

Bronnen:
http://www.historien.nl/?p=184

Lijkt mij wel. De Indiërs waren daar geen slaven van de Nederlanders, dus lijkt mij dat hun economie ook beter werd door de handel. Maar dit is uit mijn inzicht, ik zou het niet met 100% zekerheid kunnen zeggen.

Geachte heer / mevrouw Dit is om u te informeren dat Capital Trust FINANCIEN FIRM momenteel een lening aanbieden bij 3% rente. Wij bieden een verscheidenheid aan leningen aan onze klanten. Wat uw lening moet zijn, groot of klein, persoonlijk of hypotheeklasten, zijn we klaar om te praten met u over hoe wij uw needs.and voldoen hoe u deze lening te krijgen. Laat ons u helpen regelen de financiering en krijgt ook een zeer legitieme lening. Wij zijn geregistreerd en erkend financiële huisvesting geeft uit lening tegen een lage rente voor iedere serieuze persoon, indien geïnteresseerd vul het aanvraagformulier hieronder COMPANY HOUSE EXECUTIVE 21 Bloomsbury Street London. WCIB 3XD United Kingdom Aanvraagformulier: 1) Volledige naam :......... 2) Land :.............. 3) Adres: ... 4) Sex :.............. 5) Burgerlijke stand :...................... 6) Beroep :.............. 7) Telefoonnummer :...... 8) Maandinkomen :..................... 9) Leenbedrag Nodig :............... 10) Lening Duur :.................. 11) Doel van Lening :................. 12) Leeftijd: .............. Neem dan contact met ons op als toepassing vinden moeilijk in te vullen. Groet, Sarah Neely Lening Officer E-mail: capitaltrust22hours@gmail.com Vertellen: +447024027803 Fax: +448447742385

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100