Had men in de tijd dat Jezus leefde achternamen?

Ik kom namen met en zonder achternaam tegen. Bijvoorbeeld Pontius Pilatus, Johannes de Doper.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Jezus_(historisch-kritisch)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het enige wat volstond voor de doorsnee-burger was: "zoon van". Zoals bijv- "Barabbas" betekende "zoon van Abbas". Dat voldeed voor een mensenleven. Zoals gezegd: registratie van achternamen gebeurde in Europa onder Napoleon, met vastlegging van hetzelfde verschijnsel: Jansen = Jan zijn zoon of Hendriksen = Hendrik zijn zoon etc. Wat ik nog wil corrigeren in bovenstaande antwoorden: Jezus (of Yeshua of Issa) was niet van het verbasterde "van Nazareth" maar was Jezus de Nazorener of Nazoreër" oftewel: Yeshua "de Godgewijde". Het dorp "Nazareth" bestond niet in die periode.

Als het goed is niet. wel bijnamen. In Nederland zijn de achternamen ingevoerd door Napoleon.

Ik denk dat bijnamen fungeerden als een soort achternamen. Als iemand uit (bijvoorbeeld) Nazareth kwam zou hij dus als achternaam al snel "van Nazareth" krijgen. Of "de Gebochelde", "de Kleine", "de Bakker" etc...

Officiële achternamen waren er niet. Bijnamen en toevoeging van de geboortestad of woonplaats, of beroep of naam van de vader werden wel achter de naam gezet om te herkennen met welke bijvoorbeeld Jozef je te maken had. Later werden dat ook de achternamen, zoals hier in Nederland ook Bakker, Timmer, Visser, Jansen (Jans' zoon) enz.

jozef van arimatea, judas iskariot.......... geen officiele achternamen denk ik, maar wel bijnamen om mensen van elkaar te onderscheiden

Ja en nee.. Er waren in die tijd net zo goed verschillende mensen met dezelfde naam in een dorp dus dan kreeg je vanzelf het onderscheid (Johannes de doper en Johannes van op de hoek ofzo). Bovendien ontvingen zij zelf geen brieven geadresserd aan Joohannes de Doper ofzo. Deze namen zijn gebruikt in geschriften om aan te geven waar deze mensen vandaan kwamen (Jezus van Nazareth), wat hun beroep was (Johannes de Doper), enz. Napoleon kwam er voor het eerst pas mee (in de westerse wereld, ik weet niet hoe dat aan de andere kant van de wereld ging) om burgers te registreren. Dus moest iedereen officieel een roepnaam en een achternaam krijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100