Wat is de oorsprong van het woord schoenen?

Ik heb het altijd een raar woord gevonden. Een mooi woord, maar het klinkt heel raar. Ik kan niet uitleggen waarom. Ach, soms heb je dat. Toch? Misschien dat het woord minder raar is als ik de oorsprong ervan ken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Niks geen duits. Dan komt het engelse "shoe" en het deense "skoh" zeker ook uit het duits? Deze woorden hebben zich ontwikkeld uit een oudere germaanse voorloper. zie bv het gothische ": skohs" Feitelijk is het nederlands "ouder" dan het duits omdat in het nederlands de tweede germaanse klankverschuiving niet heeft plaatsgevonden (3e tot 9e eeuw) en in het Duits wel. Toegevoegd na 42 seconden: Maar da's een ander verhaal en ook een goeie vraag.

Het komt uit het Duits. In het Duits was het Schu, in het Nederlands werd het schoe. In het meervoud werd het schoeen. Dat meervoud is nu enkelvoud geworden. En het meervoud is schoenen.

Oorspronkelijk – dan hebben we het over de middeleeuwen – was schoen het meervoud van schoe. Wat wij tegenwoordig schoenen noemen, heette bij de middeleeuwers dus schoen. Om een of andere reden verving schoen op een bepaald moment schoe en moest er een nieuw meervoud komen: schoenen dus. ..... lees meer bij bron

Bronnen:
http://www.taalbank.nl/home/index.php?opti...

Schoen. 1o. Schoeisel; bekleedsel om de voet warm te houden en te beschermen. Voetbekleding. 2o. Koker aan den stijgbeugel voor de lans of karabijn, aan den koppel voor den sabel, enz. Het heeft dus vast te maken met een omhulsel ter bescherming.

De oorsprong ligt volgens mij in het ontstaan van een vast soort schoeisel wat een passende naam nodig heeft gehad.

Misschien is schoenen(schonen).Schone voeten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100