Wat is nou de goede spelling (zie uitleg)?

Office 2010 zegt bij deze woorden: Verwijderd en verwijdert steeds dat het fout is (ook als je het aangepast heb naar zijn correcties).

Wat is nu de goede spelling in deze zin:

die op enkele meters van hem verwijdert stond

Toegevoegd na 4 minuten:
Ik heb het zelfde ook in deze zin:

dat zijn blauwe ogen weerspiegeld werden.

Weet jij het antwoord?

/2500

verwijderd

Wanneer het al verwijderd is; moet het met een d. "die op enkele meters van hem verwijdert stond" Jouw zin, een t. Het is verwijderd. Hij verwijdert de sticker. Toegevoegd na 3 minuten: Ik heb het zelfde ook in deze zin: dat zijn blauwe ogen weerspiegeld werden. Is verleden tijd of voltooid. D dus. Weerspiegelde! Verwijderde! Ik verwijder Hij verwijdert Hij heeft verwijderd. Het is inderdaad wat ingewikkeld! Toegevoegd na 52 minuten: Verwijderd, bij de eerste vorm, sorry!

In geval van een voltooid deelwoord, zoals hier, is het met een -d. Tenzij de stam eindigt op k, f, s, ch of p. Want dan eindigt het voltooid deelwoord op een -t. Je schrijft "verwijdert" als het niet een voltooid deelwoord, maar een persoonsvorm betreft met de uitgang stam+t.

Bronnen:
Algemene basisschoolkennis

Door de zin in onvoltooid verleden tijd te zetten kan je erachter komen wat de juiste uitgang is: Het ding verwijderde zich enkele meters van hem (verwijderde met een d) - wordt in de voltooid verleden tijd: Het ding was enkele meters van hem verwijderd (verwijderd ook met een d). Zijn blauwe ogen weerspiegelden in het brillenglas - wordt: Zijn blauwe ogen werden weerspiegeld. Hij werkte aan een opdracht - wordt: Hij heeft aan een opdracht gewerkt. Hij streepte de fout aan - wordt: Hij heeft de fout aangestreept. Hopelijk is het zo duidelijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100