Hoe heet een "waarin-samenvatting" van een hoofdstuk in een roman?

In sommige romans hebben de hoofdstukken niet alleen een nummer en een titel, maar ook een korte beschrijving van wat er in dat hoofdstuk zal gebeuren. Om een voorbeeld te geven:

--

Hoofdstuk 7 - De Ontmoeting

Waarin Petra op zoek gaat naar haar vroegere lerares Frans, en tijdens haar zoektocht op het Gare du Nord een ontmoeting heeft die haar leven zal veranderen.

--

Na deze hoofdstuktitel met samenvatting volgt dan heel gewoon de inhoud van dat hoofdstuk.

Ik noem dit een "waarin-samenvatting", omdat deze vorm van samenvatting (die vrijwel altijd uit één zin bestaat) meestal begint met het woord "waarin".

Wat is de officiële (literaire) naam voor zo'n "waarin-samenvatting"?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Volgens mij is 'ondertitel' daar het juiste woord voor. Uit Van Dale: ondertitel: 1. ophelderend, verklarend toevoegsel aan de hoofdtitel

Deze inleidingen heten in het Nederlands 'opschriften'. Zo staat het in Van Dale: wat boven iets geschreven staat, m.n. mbt. boeken en geschriften, "de opschriften van de hoofdstukken". Zie ook vele voorbeelden in de DBNL (Database Nederlands literatuur) en Google Books. Overigens is opschriften een containerbegrip dat niet alleen geldt voor een aanhef in de vorm van een samenvatting van de gebeurtenissen: voor zo'n specifiek opschrift bestaat geen aparte term, als ik me niet vergis.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100