De Grote Drie: Reve, Hermans en Mulisch. Onterecht? Seksistisch? Achterhaald?

Naar mijn mening absoluut de grote drie naoorlogse Nederlandstalige schrijvers, maar de meningen zijn erover verdeeld. Wie hoort er niet in thuis, wie wel, of wil je de hele top drie vervangen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit zijn alle drie grote schrijvers die deze eer verdienen. Persoonlijk vindt ik dat er eigenlijk over de grote vijf gesproken kan worden: Reve, Hermans, Mulisch, Hella Haase en Bernlef. Uiteraard is dit voor iedereen weer anders natuurlijk. Zullen vast en zeker ook mensen zijn die Anne Frank hier bij vinden horen bijvoorbeeld. De grote drie is zeker niet onterecht, seksistisch of achterhaald. Het is alleen een mening van iemand die door een groot gedeelte van de samenleving is overgenomen zonder daar zelf goed over na te denken.

Reve maar zeker Mulisch mogen de schoenen nog niet likken van Hermans wat mij betreft.

Ben even goed aan het nadenken geslagen, maar naast Hella Haase kan ik geen vrouwelijke schrijver vinden die kan tippen aan deze drie mannen. Dan zou ik Mulisch eruit gooien...

Ik heb ze alle drie nooit echt goed gevonden. Vooral Reve heb ik altijd meer in de categorie 'Gay porn' gevonden dan in de categorie goede literatuur. Het lijkt wel alsof in de Nederlandse literatuur een werk niet als literatuur wordt beschouwd als het niet kan concurreren met de playboy. De overdreven grafische beschrijvingen horen naar mijn idee niet thuis in de klassieke literatuur maar in dokters romannetjes oid. Het voegt erg weinig toe aan de daadwerkelijke verhaallijn die ook erg vaak weinig meer om het lijf heeft dan een klassieke driehoeksverhouding.

Ik vind de Nederlandse literatuur over het algemeen erg zwak. Kijk eens naar Engelstalige (Tolkien), Duitse (Goethe) of Franse literatuur. Daar kunnen wij toch niet aan tippen? Alleen Vondel vind ik echt bijzonder en eeuwigheidswaarde hebben.

Alle drie gefrustreerde overschatte schrijvers. Je leest hun eigen frustraties terug in hun boeken.

Net als de grote 3 van het cabaret KAN, Sonneveld en Hermans is dit een begrip (canon) in Nederland. Dus Terecht.

Achterhaald. Er zijn zoveel goede schrijvers en ook veel over het paard getilde ééndagschrijvers . neen , ik wil ook niet schrijvers in een top drie vangen. Sommige schrivers blijven zolang nazinderen ,anderen verdwijnen .Laat de lezer het laatste woord.

Smaken verschillen, ook wat literatuur betreft. Dat veel mensen bepaalde schrijvers geweldig vinden en hem/haar bijna aanbidden, zegt mij weinig tot niets. Hetzelfde geldt onder andere ook voor muziek, eten en drank. Met de massa meelopen heeft mij nooit kunnen boeien.

Wel een beetje jammer om je zo te beperken! Jouw keus is zeker een goeie (hoewel ik een hekel aan bv. Mulisch en Claus heb; aan de ijdeltuiten zelf, bedoel ik), maar het is toch een kwestie van smaak. Ik geniet erg van Bob den Uyl, Brakman, Haasse. En de Zuid Afrikaanse schrijvers en Belgen dan? Uit respect voor elke schrijver zie ik af van een lijstje.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100