In welke mate is wikipedia even betrouwbaar als de British Encyclopedia?

Uit een artikel bleek dat er vrij frekwent bewust foute artikels in wikipedia voorgesteld werden, ondanks de evaluatie van de schrijver.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mijn ervaring met Wikipedia is dat bij grote artikelen de informatie wel betrouwbaar is. Echter bij kleine artikelen ben ik vaak tegen gekomen dat de informatie niet klopt. Het zit hem vaak in de kleine details zoals jaartallen etc. The Ecyclopedia Britanica word samengesteld door extreem hoogopgeleide academici het lijkt mij sterk dat in zo'n hoogwaardig werk enige fout zit. Dat wil niet zeggen dat Wikipedia nutteloos is. Er staat namelijk veel meer informatie in dan dat de Encyclopedia Britanica kan bevatten. Mijn aanrader is wel gebruik Wikipedia met mate. Gebruik het nooit voor het schrijven van een stuk of iets dergelijks maar het is wel nuttig om voor jezelf feitjes op te zoeken. Maar neem vooral de details niet over want dat kan best wel eens niet kloppen. Daarbij wil ik ook nog toevoegen de Engelse Wikipedia bevat over het algemeen meer grotere en betere artikelen. Dus als je het niet erg vind om engels te lezen ga naar de Engelse Wikipedia!

Er is een onderzoek gedaan over de betrouwbaarheid van Wikipedia in vergelijking met Britannica. Zie hieronder. De conclusie was dat beiden ongeveer even betrouwbaar zijn. Dat verbaast mij trouwens nogal!

Bronnen:
http://www.wired.com/news/culture/0,69844-0.html

Wikipedia is een vrije encyclopedie, mag door iedereen gebruikt en gewijzigd worden, maar wat het onderzoek aantoont wil eigenlijk alleen zeggen dat mensen die er de ballen verstand van hebben (in de meeste gevallen) geen artikel zullen aanvullen of wijzigen. Zegt dus niet alleen iets over wikipedia, ook het zelfinzicht van de gemiddelde mens! ;)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100