Waarom heeft de letter i een puntje?

Kan het niet verder zonder dat puntje?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dan is het lastigde I te onderscheiden van de l en kan je de U en W niet meer uit elkaar houden in geschreven Duits. En natuurlijk kan je dan de puntjes niet meer op de i zetten!

Het Turks heeft een i met een puntje en ook een i zonder puntje, maar die laatste klinkt dan als "uh".

Omdat een i zonder puntje er hetzelfde uitziet als een l.

We hebben ook een 'i' zonder punt. Maar die noemen we een 'l'. Het antwoord is dus; neen. Je zou verwarring krijgen met de kleine letter 'L'. De Hoofdletter 'I' is soms al moeilijk te onderscheiden van de 'l' ...

Wij hebben het z.g. Latijnse schrift, dat betekent dat de Romein en de i hebben bedacht. Waarschijnlijk om het verschil met I duidelijk te laten zien. Ik weet het niet, vraag het eens aan iemand die Sanskriet kent.

dan klopt het spreekwoord niet meer: "De puntjes op de i zetten"

Het puntje is er in de middeleeuwen opgezet omdat in het schoonschrift van die tijd de n, m, u en i erg op elkaar leken: dunne lijnen schuin omhoog, dikke lijnen vertikaal naar beneden. Een woord als (bv.) 'minimum' werd dan een onleesbare reeks zigzaggen. De puntjes op de i brachten daar wat orde in.

Sommige alfabeten hebben het i ook zonder een puntje. Ik denk daar vandaan dat het letter i met een puntje heeft om onderscheid van te maken...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100