Voor een project op de basisschool op zoek naar boeken die het leven in een dorp aan het begin van de vorige eeuw weergeven, wie kent nog meer?

Zoals Pietje Puk, Dik Trom, Swiebertje en Pommetje Horlepiep. Maar in zekere zin ook boeken als Kruimeltje, waar het echter om maar 1 verhaal draait. Wie kan er mij nog meer vertellen? Alvast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In de Soete Suykerbol. Afkes tiental. Kees de jongen.

Beekman en Beekman Toegevoegd na 11 minuten: Er zijn ook mooie prentenboeken van Cornelis Jetses die een beeld geven van het dagelijks leven rond de eeuwwisseling.

Ciske de rat Rozemarijntje, maar ook veel andere boeken van W.G vd Hulst maar ook van Anne de Vries bv Toegevoegd na 49 seconden: Ooo foutje Ciske woonde niet in een dorp natuurlijk ;)

Boeken van Toon Kortooms en van Anton Coolen. Toegevoegd na 51 seconden: Antoon coolen.

Ik weet niet hoe oud de kinderen in kwestie zijn waarvoor het project bedoeld is, maar een paar titels die voor jong en oud gebruikt zouden kunnen worden: alle boeken uit de Kameleon serie, Ot en Sien of Pim en Mien. Ook Thea Beckman heeft veel boeken over vroeger geschreven, misschien dat daar ook nog iets geschikts tussenzit. Toegevoegd na 5 minuten: En nog een mooie, uit de tijd van de turfstekers: Weg uit de Peel van Jacques Vriens.

De zilveren schaatsen / Margreet Bruijn ; met tek. van Maarten Oortwijn Uitgever: Baarn : Callenbach, 1995 115 p. : ill., krt. ; 23 cm ISBN: 90-266-0454-8 geb. Margreet Bruijn (1916-2010); Maarten Oortwijn (1912-); Mary Elisabeth Mapes Dodge (1831-1905) Inhoud: Pas nadat Geertje in de 19e eeuw een schaatswedstrijd in Waterland heeft gewonnen en haar vader, na een ongeluk, zijn geheugen weer heeft teruggekregen, breekt er een betere tijd aan in het arme arbeidersgezin Brinker. Vanaf ca. 10 jaar. Ook verschenen o.d.t.: Hannes Brinker, of De Zilveren Schaatsen. - Amsterdam : Ploegsma, 1954. - Oorspr. uitg.: Amsterdam : Centen, 1867 Bew. en vert. van: Hans Brinker, or, The silver skates / Mary Mapes Dodge. - Oorspr. Engelse uitg.: 1865 Titel: Schimmels voor de koets / Nienke van Hichtum ; [illustraties Tjeerd Bottema ; omslagontwerp Marius van Leeuwen ; met een voorwoord van de auteur] Auteur: Nienke van Hichtum pseud. van Sjoukje Maria Diderika Troelstra-Bokma de Boer; Tsjeard Bottema (1884-1978); Marius van Leeuwen Inhoud: Een dorpsjongen uit een Fries landarbeidersgezin, ongeveer 100 jaar geleden, weet moedig de gevolgen van zijn mank worden te overwinnen en grotendeels door eigen flinkheid een levensbestemming te vinden in de grote stad. Uitgever: Amsterdam ; Brussel : Van Goor Jeugdboeken, 1980 7e dr 280 p. : zw. ill. ; 25 cm 1e dr.: 1936 ISBN: 90-10-03348-1 geb : f 19,50

Bronnen:
http://picarta.pica.nl/xslt/DB=3.34/SET=5/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100