Waarom staan de boeken van de Ijslandse schrijver Arnaldur Indridason in de bieb onder de A en niet onder de I?

Ik neem aan dat 'Indridason' een achternaam is, namelijk zoon van Indridi. Zijn vader heette Indridi Porsteinsson, dus ook zo'n naam met 'zoon van'.
Alle andere boeken in de bieb staan gesorteerd op achternaam. De medewerker wist op mijn vraag niets meer te zeggen dan 'ik vind het ook vreemd, maar het is nu eenmaal zo'.

Toegevoegd na 2 minuten:
De volgorde van de trefwoorden is wat raar geworden, moet natuurlijk zijn IJsland, Arnaldur Indridason, voor-en achternaam

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zie voor de uitgebreide uitleg de bron, heb de meest relevante stukjes er hieronder vast uitgehaald. Arnaldur is zijn (enige) naam, Indridason het patroniem (en niet de achternaam). De bieb houdt zich dus goed aan de IJslandse regels, maar moet eerlijk zeggen dat ik plaatsing bij de I ook logischer vind. ...De IJslandse namen zijn geen echte familienamen of (post-Napoleonistische) achternamen maar patroniemen waarbij de voornaam van diens vader (soms diens moeder), verbogen in de genitief en gevolgd door son (zoon) of dóttir (dochter)... ... Achternamen, zowel patroniemen als familienamen, zijn van secundaire betekenis. De achternaam kan niet los van de voornaam worden gebruikt; men kan niet spreken van meneer Gíslason of mevrouw Gunnarsdóttir. Om die reden spreken IJslanders elkaar aan bij de voornaam, ook indien het om hoger geplaatsten, gezagsdragers of ouderen gaat... ...Lijsten met namen, zoals het telefoonboek, zijn derhalve op voornaam gerangschikt. Een goed voorbeeld van dit gebruik is Björk. Björk wordt vaak ten onrechte gezien als een artiestennaam, zoals Sting. Maar Björk Guðmundsdóttir (haar volledige naam) wordt door iedere IJslander als Björk aangesproken, zowel formeel als vriendschappelijk.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/IJslandse_namen

Dan zul je toch nog een keer aan jouw bieb moeten vragen waarom zij dat zo gedaan hebben. In onze bieb staan ze onder de I. En als ik kijk op een website met recensies, dan staat deze schrijver ook gerangschikt onder de I. http://www.seventyeight.nl/Recensies/Schrijvers-I/

Het was misschien een foutje van een klant

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100