Heeft het originele schilderij van Leonardo Da Vinci's "Het laatste avondmaal" nou bekers of niet?

Hey all,

ik heb net de film "de Da Vinci Code" gekeken, en daarin word verteld dat er helemaal geen bekers op tafel staan, in tegenstelling tot wat Sophie Neveu dacht. In het boek staat echter dat elke man (en de vrouw natuurlijk ;) ) een eigen beker heeft, allemaal hetzelfde. Als ik op google afbeeldingen kijk kom ik eerst een schilderij zonder bekers tegen, en daarna ineens eentje zonder. Wat ik nou wil weten; staan er op het originele schilderij nou bekers of niet?

Toegevoegd na 20 minuten:
De tweede "zonder" moet "met" zijn ;)

Weet jij het antwoord?

/2500

Op het schilderij van Da Vinci staan geen avondmaalsbekers afgebeeld. Toegevoegd na 4 minuten: Ook de heilige graal ontbreekt, de beker waaruit de apostelen Jezus bloed zouden drinken. In de uitvergroting wel gewone bekers, maar hiervoor moet je flink uitvergroten. Bijgaand enkele discussies over het boek.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Het_Laatste_A...
http://plazilla.com/het-laatste-avondmaal-...
http://www.da-vinci-code.nl/
http://www.seti2.nl/index_bestanden/Vinci.htm

Op het originele schilderij komen geen bekers of glazen of kelken voor. Het boek is spannend, maar vol onzin. De film heb ik niet gezien en ga ik ook niet zien, dus daar zeg ik niets over.

...(en de vrouw natuurlijk) deze tussen haakjes geplaatste opmerking van de vraagsteller zal de verbazing wekken (als dat waar was) van de gehele wereld. Jezus en zijn leerlingen, twaalf in getal vierden het Laatste Avondmaal. Zij zaten niet, maar lagen aan....! Het Laatste Avondmaal Jezus genoot het Laatste Avondmaal met 12 leerlingen. Dat waren: 1 Simon Petrus 2 Andreas een broer van Petrus 3 Jacobus de meerdere of oudere 4 Joannes broer van Jacobus 5 Philippus 6 Bartholomeüs 7 Mattheüs of Levi 8 Thomas 9 Jacobus de minder of jongere 10 Thaddeüs of Lebbeüs (ook Judas van Jacobus) 11 Simon 12 Judas Iskarioth(de verrader) Het idee dat de figuur rechts van Jezus niet Joannes maar Maria Magdalena zou zijn steunt nergens op. Joannes wordt zonder baard afgebeeld en zal door zijn zachte gezichtsuitdrukking op een vrouw lijken. Maar over het algemeen gaat men er van uit dat het gewoon Joannes is. Het boek en de film kent vele rijke fanthasiën, die niet door de bijbelse geschiedenis worden ondersteund. Ook was het in die tijd niet gebruikelijk de wijn bij de maaltijd uit bekers of glazen te drinken. De wijn vormde onderdeel van een gerecht -charoset- dat in een houten nap was bereid en bestond uit bv. gehakte noten, suiker of honing of een mengsel daarvan, gehakte of geraspte appels, kaneel en zoete wijn(de Asjkenazische bereidingswijze). Er bestaat ook een Sefardische variant. Men doopte het brood in de charoset en at daar dan van. Toegevoegd na 5 minuten: Neemt niet weg dat er een kelk met wijn op tafel kan hebben gestaan, die Jezus aan de leerlingen aanbood met de opdracht:" Drink allen hieruit...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100