Bestaan er foto's/schilderijen waarvan het lijkt dat het object beweegt maar wel 'stilstaat' op het platte vlak?

Zo ja, Welke kunstenaars en fotografen maakte hier gebruik van? En welke afbeeldingen zijn hiervan terug te vinden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

http://www.ciaow.nl/showpage.php?id=94 tekening van kunstenares, lijkt alsof het beweegt http://www.boshoven.eu/illusie.htm optische illusies, leuk! http://www.hetklokhuis.nl/lees/dossiers/read/dossier_intro.cfm?did=78EA0D30-6C76-4332-85FB105BA2EAB197 site van het klokhuis, met uitleg over optische illusies veel plezier! Toegevoegd na 5 dagen: http://www.bol.com/nl/p/boeken/pan-sok-theaterfotografie/1001004001311605/index.html een fotograaf met artistieke talenten http://www.anitime.nl/main.php?taal=NL&pagina=methode&subitem=methode_over3d hoe je een 3 d plaatje maakt http://www.albertriga.com/gallery/4d.htm een heel verhaal over het platte vlak http://www.kunstbus.nl/kunst/kunstbeschouwing.html een interessante site over het kijken naar kunst, en verderop in de tekst info over het platte vlak.

In de beeldende kunst schaart men dit onder 'op-art', een stroming die opkwam in de jaren 50 en 60. Kunstenaars zijn o.a. Jesus Rafael Soto en Yaacov Agam.

Men beweert dat de ogen van de Mona Lisa je lijken te volgen als je beweegt door de ruimte. Ik heb het zelf nooit gezien, maar als je erop zoekt op google, dan vind je er genoeg over (bron 1). Het schijnt simpel te komen doordat de vrouw op het schilderij direct "naar de schilder" (en dus naar jou) kijkt. Als je vanuit een hoek kijkt, schijn je bij platte vlakken automatisch te corrigeren voor die hoek en lijken de ogen nog steeds naar jou te kijken (bron 2). Ik heb het zelf uitgeprobeerd met bijgevoegd plaatje, maar krijg het gevoel alleen een beetje als ik aan de rechterkant blijf ten opzichte van mijn monitor. Misschien ben ik trouwens eigenwijs, maar ik heb ook het idee dat ze niet rechtuit kijkt, maar iets naar links (voor de kijker rechts). Anyway... Volgende keer in het Louvre toch eens uitproberen. Samen met heel Japan :)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100