Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan je het syndroom van potter overleven?

ik las laatst iets over het sydnroom van potter en dat dat erfelijk is maar hoe kan dat als bijna al die babys kort na de geboorte overlijden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, dankzij de medische kennis van tegenwoordig. In 2013 is het in Amerika voor het eerst gebeurd dat tijdens een routinecontrole na vijf maanden zwangerschap ontdekt werd dat het kind het syndroom van Potter had. De foetus miste nieren en door het ontbreken van vruchtwater konden de longen niet ontwikkelen. Een arts stelde toen een experimentele behandeling voor. Hij injecteerde verschillende doses zoutoplossing in de buik van de vrouw, om zo genoeg vocht in de baarmoeder verkrijgen om de foetus longen te kunnen laten ontwikkelen. Na 28 weken zwangerschap werd de baby geboren. Volgens de moeder was iedereen kort na de geboorte stil en bereidde men zich voor op het ergste. Maar toen keek de pasgeborene haar moeder aan en begon te huilen en dat betekende dat de longen bleken te werken. Bijna twee maanden later was haar gewicht verdubbeld en werkten haar longen prima. Ze werd gedialyseerd tot het mogelijk werd een niertransplantatie te krijgen. Dat gebeurde in 2016, toen kreeg ze een nier van haar vader. Voor zover ik kan googelen is ze nog steeds in leven, deze eerste overlevende van het syndroom van Potter.

Bronnen:
https://nos.nl/artikel/548661-baby-lijkt-p...
https://www.columbian.com/news/2016/feb/10...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100