Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat kan een vrouw aan ziekte krijgen op de plek waar een man prostraatkanker krijgt?

Mijn broer heeft de diagnose prostraatkanker gekregen. Het begon met moeilijk plassen en onderbroken straal en het gevoel dat de blaas niet leeg te krijgen is.

Ik ben zijn zus en heb dezelfde klachten. Nu hoor ik dat meer vrouwen op leeftijd (65) deze problemen kunnen krijgen.

Ik vraag me wel af of ik ook als vrouw op die plek, waar bij de man de prostraat zit kanker kan krijgen en zo ja hoe die vorm van kanker dan heet? Kan het bij een vrouw b.v. blaaskanker worden of een ander vorm?

Gonna

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. prostaatkanker is een typisch mannelijke kanker. Alleen mannen hebben een echte prostaat (die zaadvocht maakt; iets dat vrouwen niet nodig hebben); vrouwen hebben wel een vergelijkbaar orgaantje maar dat heeft een gehele andere bouw en rol. Vrouwen kunnen wel geheel andere blaasklachten en incontinentie krijgen. Ga daarvoor naar je huisarts.

Nee, u krijgt geen kanker op die plek. Laat deze gedachte los. Ik zal het vanuit een aantal kanten belichten: Allereerst is prostaatkanker een vorm die alleen voorkomt bij mannen, omdat vrouwen geen prostaat hebben. Prostaatkanker heeft ook geen koppeling met een andere kankersoort (bij vrouwen). Borstkanker en eierstokkanker hebben dit bijvoorbeeld wel. De genetici weten geeneens welke mutatie in het gen eventuele erfelijke prostaatkanker kan veroorzaken. De wetenschap gaat er vanuit dat je erdoor wordt getroffen. Komt het vaker voor in een familie (mannen) dan zou er erfelijkheid kunnen meespelen. Nogmaals, de mutatie is nog niet ontdekt. Prostaatkanker is dus een vorm apart. https://www.kanker.nl/kankersoorten/prostaatkanker/wat-is/erfelijkheid-en-prostaatkanker De urinewegen en geslachtsorganen in dat gebied verschillen heel duidelijk. De urinewegen van een man en vrouw zijn eigenlijk gelijk. Alleen zie je bij de man duidelijk de prostaat zitten om de plasbuis. Een vrouw heeft daar gewoon geen orgaan, klier etc. Verder valt de prostaat onder de geslachtsorganen/voortplantingsorganen. Vrouwen hebben daar wel natuurlijk de baarmoeder, eileiders en eierstokken zitten. Deze bevinden zich op een hele andere plek. Wel in dezelfde ruimte, de onderste bekken. Ik zal er zo een foto bijdoen, waarop dit duidelijk is te zien. Dan de problemen met plassen. Omdat de prostaat om de urinebuis zit bij de man, (zie het als een walnoot met een opening, waardoor een rietje loopt) kan deze plasproblemen geven indien hij vergroot. Meestal is deze vergroting goedaardig, maar soms ook kwaadaardig. Eigenlijk logisch dat die verdikking rondom de plasbuis het plassen moeilijker maakt en de straal kan onderbreken. Plasproblemen bij vrouwen hebben een hele andere oorzaak. De blaas kan zich plotseling samentrekken ( het tegenovergestelde van incontinentie). Een vrouw heeft een verzakking, waardoor bijvoorbeeld de baarmoeder tegen de blaas duwt. Er kunnen steentjes zitten in de urinewegen. Eigenlijk zijn de oorzaken divers. Kortom, laat kanker los. Indien u vervelende klachten heeft, ga naar de huisarts. Misschien moet u ook naar de uroloog, maar de gynaecoloog zou ook goed mogelijk kunnen zijn.

Toegevoegd op 25 maart 2019 13:43: afbeelding

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100