Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom hebben mensen met de ziekte van Parkinson geen tremor tijdens de slaap?

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij mijn weten is dit maar het geval bij een minderheid van de Parkinson patiënten,en dit zou dan te wijten zijn aan een wat minder afbraak van dopamine tijdens de slaap.

Tremors kunnen nog steeds aanwezig zijn in een lichte slaap. In diepe slaap ontspannen de spieren, waardoor tremors niet echt uitgevoerd kunnen worden. Mensen hebben overigens wel last van de ziekte tijdens de slaap. Inslapen is moeilijk, doorslapen is moeilijk, men heeft last van bewegingen in de slaap. Slaapstoornissen zijn waarschijnlijk een van de eerste kenmerken van Parkinson: al voordat andere klachten ontstaan. Remslaap: normaal gesproken is het lichaam dan geheel ontspannen. Bij Parkinson krijgt het gebied dat voor de remslaap en ontspanning zorgt verstoorde signalen, waardoor mensen heel onrustig kunnen worden tijdens de remslaap. Wat wel opvallend is dat mensen met Parkinson vaak nog prima kunnen fietsen, terwijl ze met moeite kunnen lopen. De oorzaak is dat fietsen een ander 'motorisch programma' in de hersenen is dan lopen.

Bronnen:
http://forum.parkinson.org/topic/8887-no-t...
http://www.parkinsoncafewestbrabant.nl/wp-...
https://www.parkinsonnet.nl/parkinson/misv...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100