Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

als je suiker 6.8 is is dat te hoog?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat is wel te hoog maar niet dramatisch. Ik denk dat een dokter er geen genoegen mee zou nemen, en een vervolgtraject in zou gaan. Site: Diagnose De conventie stelt dat de ideale bloedglucosewaarde (de bloedglucosespiegel) afhankelijk van omstandigheden tussen de 4 en de 8 mmol/liter dient te liggen. Een normale nuchtere waarde ligt tussen de 4 en de 5,6 mmol/l. Indien de 'nuchtere' waarden bij een onbehandeld persoon boven de 6 mmol/l en 'niet-nuchter' boven de 11,0 mmol/l liggen, spreekt men van diabetes mellitus (suikerziekte). In het grijze gebied tussen deze grenswaarden spreken sommigen wel, anderen niet van diabetes. Landelijk en internationaal worden over deze waarden periodiek afspraken gemaakt of ze worden herzien door medici op grond van onderzoeksresultaten. Meestal wanneer men met klachten komt met de symptomen van diabetes mellitus zitten ze royaal boven de streefwaarden.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Diabetes_mellitus

Nee, een bloedsuikergehalte van tussen de 4 en 8 is prima.

Wanneer geprikt? Nuchter of na het eten? 's morgens, 's middags of 's avonds? Bloedsuikerwaarde zijn een moment opname, voor een goed beeld moet men een zgn. bloedsuiker dagcurve doen. Dit doe je altijd in overleg met een arts. Dit houd in dat je meerdere malen per dag bloedsuiker prikt en ook bijhoud wat je eet die dag. Dus een goed antwoord is niet te geven op jouw vraag, daarvoor is de informatie veel te weinig.

Dat ligt eraan of je bloed nuchter geprikt is of niet! Normaal liggen de bloedwaarden van glucose beneden de 5,6 mmol per liter (nuchter geprikt) of 7,8 mmol (niet nuchter geprikt). De diagnose diabetes wordt gesteld als het bloedglucosegehalte boven de 6,0 mmol per liter ligt (nuchter geprikt) of boven de 11 mmol per liter (niet nuchter geprikt).

Bronnen:
http://www.tfw.nl/upload/194460068.pdf

Een nuchtere bloedsuiker van 6.8 mmol/l is iets te hoog. Omdat de bloedsuikerspiegel nogal schommelt door de inname van koolhydraten en de werking van insuline is één zo'n meting een momentopname. Je krijgt al een wat beter beeld door een dagcurve te bepalen en ook de HbA1c, zeg maar de bloedsuiker over een langere periode, geeft een indicatie over insulineresistentie, dan wel diabetes. Bij een kleine verhoging wordt doorgaans geadviseerd om af te vallen als je overgewicht hebt en gezond te eten, meestal met behulp van een diëtiste.

Als je net daarvoor gegeten hebt : nee, dan is het zelfs laag. Als je nuchter bent : dan is het niet schrikbarend, maar wel een beetje aan de verhoogde kant. Blijft het zo, dan moet je daar zeker alert op zijn en wellicht je dieet aanpassen (minder snelle koolhydraten), want anders zou het diabetes kunnen worden. Is-ie nuchter boven de 8 of na het eten boven de 11, dan is het vermoedelijk 'bingo', zeker als het meer dan eens is. Ik heb inmiddels diabetes, en met medicijnen en dieet is mijn gemiddelde nuchtere bloedwaarde 6,6. Dat is netjes voor een diabeet, maar niet 'perfect'.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100