Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom komen verkoudheden en griep doorgaans in de wintermaanden voor?

En komen die dan ook minder of zelfs niet voor in gematigder klimaten zoals bijvoorbeeld de Canarische eilanden waar het het hele jaar rond om en bij de 25 graden is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je het artikel van weeronline leest zou je wel zeggen, dat het vooral klimaatgebonden is en daarom bij ons vooral in de wintermaanden voorkomt.. https://www.weeronline.nl/De-invloed-van-het-weer-op-griep-en-verkoudheid/4413/0 De invloed van het weer op griep en verkoudheid Weeronline.nl berekent vanaf nu de kans op griep- en verkoudheid naar aanleiding van het weer. In de winter heeft onze weerstand het namelijk vaak zwaar te verduren. Hoe komt dit? Droge lucht verzwakt ons afweersysteem Koude lucht kan minder vocht bevatten. Hierdoor is de absolute vochtigheid lager dan in de zomer. Over het algemeen is de lucht in de winter dus relatief droog. In droge omstandigheden zijn we vatbaarder voor verkoudheid en griep. Dit komt doordat: Het uitdrogen van slijmvliezen ervoor zorgt dat we minder speeksel produceren. Een vochtige neus en keel vangt normaal gesproken veel virussen uit de lucht op. Wanneer keel en neus uitdrogen verzwakt ons afweersysteem. Virussen in koude omstandigheden makkelijker overleven. In droge omstandigheden kan er minder waterdamp hechten aan de virusdeeltjes, waardoor ze minder zwaar worden en dus makkelijker door de lucht kunnen zweven. Kou en gebrek aan zonlicht Storm, regen, kou, grote temperatuurwisselingen en weinig zonlicht zijn factoren die kunnen bijdragen aan een verminderde weerstand. Het gebrek aan zonlicht zorgt voor een verlaagd vitamine D gehalte. Storm, regen en lage temperaturen zorgen voor afkoeling van het lichaam, waarmee een aanval wordt gedaan op de weerstand. Koude lucht vernauwt de bloedvaten in de bovenste luchtlagen. De afweercellen in de bloedvaten kunnen zo minder snel bij de plaats komen waar virussen actief zijn. Koude omstandigheden kunnen ons afweersysteem dus verzwakken.

Verslechterd immuunsysteem. Verkoudheid heeft niks met kou te maken, maar met je immuunsysteem. In de winter krijg je minder zon (vitamine D)

Influenza komt in gebieden met een gematigd klimaat alleen in het winterseizoen (november - maart) voor. In het zuidelijk halfrond valt het griepseizoen wanneer het daar winter is (maart-november). In tropische gebieden daarentegen, komt het het hele jaar rond voor. Waarom wij alleen 's winters met influenza te maken hebben komt waarschijnlijk doordat we in koude periodes meer binnenshuis met elkaar doorbrengen en het virus in de koude vochtige buitenlucht langer kan overleven.

Bronnen:
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseact...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100