Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Iemand heeft een erfelijke aanleg voor hart en vaatziekten. Kan hij/zij er desondanks verschoond van blijven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja dat kan ( het lot is ook grillig zegt men ). Die genetische aanleg hangt meestal samen met een afwijking in een gen, waardoor de kans op de ontwikkeling daarvan, bijvoorbeeld borst- of eierstokkanker, verhoogd is. Verhoogd is dus een kans, geen zekerheid ;) Wel kan je kansen verkleinen doot met deze wetenschap van de aanleg vooraf bv gezonder te leven, niet roken, sport, minder stress en eventueel vooronderzoeken te laten doen op " deze ook soms "bouwfouten" die met moderne tecniek vaak ellende kunnen minderen of voorkomen.. Vergeet ook de factor angst niet 'om iets te krijgen' Ook die levert ongezondere stress op en op die manier creëer je ook een vicieuze cirkel ;)

Als de erfelijke aanleg in de genen zit, is het goed om dit te laten onderzoeken. Pas dan kan de erfelijke aanleg worden aangetoond en kunnen er voorzorgsmaatregelen zoals het plaatsen van een icd (soort pacemaker), worden genomen. Maar het is dus niet vanzelfsprekend dat een afwijking ook wordt doorgegeven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100