Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Gaat een verkoudheid sneller over door sport?

Je hoort vaak mensen zeggen dat je een (beginnende) verkoudheid 'eruit kunt zweten'. Zit hier een kern van waarheid in of is het een bakerpraatje?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is helaas een bakerpraatje. Zweten is een gevolg van een verhoogde lichaamstemperatuur die wordt veroorzaakt door verhoogde activiteit van je afweersysteem. Die verhoogde temperatuur is meestal het einde van het afweerproces, dus als de infectie al is overwonnen. Na de zweetfase voel je je logischerwijs vaak een stuk beter. Het werkt niet andersom: je kunt niet actief je lichaamstemperatuur verhogen en daardoor je weerstand verbeteren of het overwinnen van een infectie versnellen. Als je ziek bent kun je rustig blijven sporten, maar jezelf in het zweet werken, onder te warme dekens liggen of in de sauna gaan zitten is juist contraproductief omdat je daarmee je afweer remt.

met een lichte verkoudheid is er absoluut geen bezwaar tegen wat beweging: Geen koorts? Geen excuus dus. Zo simpel is het. Al raadt Pauwels wel af om zeer intensief te sporten en in het rood te gaan met een lichte verkoudheid, omdat er dan te weinig energie overblijft om de infectie de de kop in te drukken. “Maar gewoon lichtjes wat joggen, fitnessen, fietsen of zwemmen, dat kan zeker geen kwaad,” stelt Pauwels ons gerust. “Het is niet echt wetenschappelijk onderbouwd dat je sneller geneest als je wat meer sport met een verkoudheid. Wel is het zo dat als je plezier beleeft aan het sporten en je er goed bij voelt, dat dit mooi meegenomen is in een periode waarin je verkouden bent. Dat kan je mentale welzijn ten goede komen, en dan kan lichtjes sporten er misschien zelfs voor zorgen dat je je ook fysiek beter voelt.” Niet flauw doen is de boodschap, en stop maar gewoon een stevige voorraad zakdoekjes in die joggingbroek.

Bronnen:
https://www.hln.be/nina/fit-gezond/gaan-sp...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100