Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Heb ik de juiste diagnose gekregen? (Eetstoornis NAO)

Sinds ik op de middelbare school zit heb ik last van eetproblemen. Ik atbmet fase heel weinig, dan weer redelijk normaal, dan weer te weinig enz. Sinds n paar jaar is dit eetprobleem een eetstoornis geworden. Toen mijn moeder me te dun vond worden en zich geen raad meer wist met het feit dat ik heel vaak niet/weinig wilde eten, zijn we samen naar de huisarts gegaan. Zij heeft me doorgestuurd naar de praktijkondersteunder (psycholoog). Hier ga ik nu sinds 8 maanden bijna elke week. Maar ben inmiddels doorgestuurd naar Virenze Riagg, waar ik de diagnose eetstoornis nao kreeg. Verder krijg ik hier cognitieve gedragstherapie. Terwijl ik het altijd prima vind om naar mijn psycholoog te gaan vind ik het bij Virenze verschrikkelijk. Ik zou dan ook graag ergens anders heen gaan, omdat ik het alsmaar slechter gaat ipv beter. Verder twijfel ik een beetje over mijn diagnose en behandeling, hier over had ik graag jullie mening. Eerst dus nog wat informatie: ik ben een meisje van (net) 17 jaar, 163 m en momenteel 56 kg. Van mijn 14e tot 16e ben ik altijd mooi dun geweest (dit vind ik nu op foto's, toen vond ik mezelf te dik) Echter sloeg mijn lijnen op de mijn 16,5e erg door, ik durfde niet meer boven de 500 kcal te eten, had hierdoor af en toe ns een eetbui die ik dan compenseerde door te braken. Laxeren en overmatig bewegen deed ik sowieso regelmatig. Ik woog toen +- 49 kg. Ik vond mezelf nog steeds te dik, maar zag wel het verschil met voorheen.
Vervolg in de reacties!!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Allereerst is het uiteraard niet mogelijk om een dergelijke diagnose te stellen op GV. Daarvoor moet je echt terug naar je arts of psycholoog. Ik kan wel uitleg geven over de diagnostiek van eetstoornissen. Ik kan nogmaals geen diagnose stellen, maar op basis van wat je hier vertelt, lijkt de diagnose eetstoornis-NAO me passend. Volgens de diagnostische criteria kan de diagnose anorexia nervosa (AN) alleen gesteld worden wanneer er sprake is van ondergewicht, en de diagnose bulimia nervosa (BN) alleen wanneer er sprake is van regelmatige eetbuien. Voor het overige kan er behoorlijke overlap zijn in symptomen: bij het eetbuien/purgeer subtype van AN is net als bij BN sprake van eetbuien en purgeergedrag, met soms het lichaamsgewicht als enige verschilpunt. Het kan daarom gebeuren dat iemand van de ene diagnose overgaat naar de andere (of van AN of BN naar NAO, of andersom) door het veranderen van eetgedrag, lichaamsgewicht, of van beide. Soms voldoet iemand met een eetstoornis niet precies aan de criteria voor AN (iemand heeft bijvoorbeeld alle symptomen, maar er is geen sprake van ondergewicht) of BN (iemand heeft bijvoorbeeld wel eetbuien, maar minder vaak dan omschreven in de diagnostische criteria, of iemand compenseert alleen met overmatig sporten en niet meer braken of laxeermiddelen). Dan wordt de diagnose eetstoornis-NAO gesteld. Dat betekent echter NIET dat de eetstoornis minder ernstig is. Het betekent simpelweg dat iemand niet voldoet aan de criteria die we eens met elkaar hebben afgesproken. In jouw geval is er geen sprake van ondergewicht en kan dus de diagnose AN niet gesteld worden. Ook heb je niet gemiddeld minimaal één eetbui per week, omdat je periodes hebt waarin je helemaal geen eetbuien hebt. Daarom heb je ook geen BN. Maar je hebt wel periodes met eetbuien, je vertoont purgeergedrag en hebt een gestoord lichaamsbeeld waarbij je zelfbeeld op een ongezonde manier afhangt van je lichaamsgewicht. Momenteel beperk je je voedselinname enorm, ben je in korte tijd flink afgevallen en ben je overduidelijk ondervoed. De diagnose eetstoornis-NAO lijkt mij hier passend, of in de nieuwe criteria eventueel atypische anorexia, wat een onderdeel is van andere gespecificeerde voedings- of eetstoornissen, de categorie die NAO vervangt. Bij atypische anorexia is voldaan aan alle criteria voor anorexia, behalve dat er ondanks fors gewichtsverlies geen sprake is van ondergewicht. (In de reactie ga ik verder in op de behandeling.)

Of je de juiste diagnose hebt gekregen? Ik denk van wel, maar vergeet niet dat ik geen doktor ben en dat andere mensen dit ook niet zijn. Een huisarts geeft je niet zomaar een diagnose. Je kunt het beste je huisarts vertrouwen en er iets aan doen in plaats van te twijfelen of je wel de juiste diagnose hebt gekregen. Je zegt dat je altijd al eetproblemen hebt gehad dus ik denk dat je het antwoord zelf wel weet! Ik hoop dat je hier wat aan hebt en dat je in de toekomst geen eetproblemen meer zult hebben!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100