Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

hoelang duurt een gemiddelde euthanasie procedure?

voor school moet ik een presentatie geven over euthanasie. Mijn vraag hiervoor is hoelang de gemiddelde euthanasie procedure duurt. Hiermee duidt ik op de tijdsspan van beslissing tot uitvoering.

Weet jij het antwoord?

/2500

"De procedure van het verzoek, via de SCEN-arts, tot de euthanasie kan een paar dagen tot een week duren. Via een infuus wordt dan een middel toegediend, waardoor de patiënt het bewustzijn verliest, in combinatie met een spierverslapper. Dan is het vaak binnen korte tijd afgelopen doordat het hart stopt met pompen. In plaats van de middelen via een infuus toe te dienen, kan ook een cocktail van de medicatie worden ingenomen.” ,,Voordat de medicatie wordt gegeven, moet de arts altijd nog vragen: ,,Dit wilt u echt?” ,,De toetsingscommissie bekijkt achteraf de euthanasieprocedure en hoort binnen zes weken te beslissen of de arts zorgvuldig heeft gehandeld.” Hoe werkt het bij palliatieve sedatie?" (zie bron) En dan nog kan een van de betrokken artsen de zaak traineren. In een ziekenhuis waar je als patiënt afhankelijk bent van meerdere artsen (wie heeft er dienst?) , is het zaak niet de arts te treffen, die bij nader inzien toch niet achter dit deel van zijn beroepskeuze ‘mensen genezen’ te staan en op het laatste moment af kan haken. [Dit gebeurt inderdaad en voor zowel de patiënt als de familie is dit zeer ingrijpend om op het moment suprême hierachter te komen.]

Bronnen:
http://www.netwerkpalliatievezorg.nl/Porta...
https://www.gezondheidsnet.nl/medisch/17-v...

Dit kan van een maand tot zelfs een paar jaar duren. Bij mensen met bijvoorbeeld dementie moet eerst namelijk worden vastgesteld of ze nog wel deze keuzes kunnen maken. Vooral het vooronderzoek duurt het langst. Als het eenmaal besloten is duurt het maar kort voordat de euthanasie plaatsvindt. Er is ook een Nederlandse docu gemaakt over een vrouw die euthanasie pleegt. Ik weet niet hoe die heet maar misschien is het interessant om die te kijken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100