Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat is het verschil tussen familiair aangelegd en erfelijkheid?

Mijn moeder heeft Osteoporose en ik heb osteopenie (de voorloper van Osteoporose). Ik heb vroeger heel vaak iets gebroken en ben nu preventief bezig met vitamine D + kalk en elke dag een stuk makreel om erger te voorkomen. Mijn dochter van 20 heeft ook al vaak iets gebroken; grote teen, 3x arm. Praat je dan over familiair aangelegd of erfelijkheid? En is het voor haar ook raadzaam om preventief Vitamine D + Calicium te slikken en elke dag een stukje vette vis te eten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Familiaire aanleg en erfelijkheid zijn eigenlijk hetzelfde en worden vaak door elkaar gebruikt. De nuance zit hem vaak in het gegeve dat erfelijkheid vaak betrekking heeft op één (afwijking aan een) gen, met één bepaald ziektebeeld, en familiaire aanleg meer wordt gebruikt voor aandoeningen waarbij meerdere componenten en vaak zelfs meerdere (verwante) ziektes zijn betrokken. Ook kan daarbij een sociale factor in het spel zijn, zoals e aanleg om dik te worden in families waar erg veel wordt gegeten. Een andere nuance is dat je in het geval van (rechtstreekste) erfelijkheid een bepaald gen wel of niet erft en als dat wel het geval is, vroeg of laat ook de ziekte krijgt (bijvoorbeeld bij Huntington), terwijl bij aanleg levensstijl een enorme invloed kan hebben op het wel of niet ontwikkelen van de aandoening ; hart- en vaatziekten bijvoorbeeld, of diabetes. Of de gevoelige botten in jou geval aanleg / erfelijkheid zijn, is door een leek zo niet vast te stellen. Daarvoor zul je een gronding genetisch onderzoek moeten doen, met dikke kans dat er niks uitkomt omdat we niet precies weten welke genen er (allemaal) bij betrokken zijn. De relatie tussen voeding, beweging en hormonen en osteoporose is echter wel redelijk bekend, en daar zouden erfelijke danwel aangeleerde componenten in kunnen zitten. Voor je dochter is het - aanleg of niet - sowieso verstandig voldoende vitamine D (daglicht) en calcium (voedsel) binnen proberen te krijgen, en twee keer in de week (niet dagelijks ; veel te vet) vette vis. Zoals voor iedereen eigenlijk. Of ze ook preventief moet slikken, kan ze het beste overleggen met de huisarts. Een beetje vitamine D als de R in de maand is kan nooit kwaad, maar zoals van alle vitamines kun je er beter niet zondermeer extreme hoeveelheden van slikken zonder voorschrift. Vitamine D kun je namelijk overdoseren, waardoor calcium (!) uit de botten verdwijnt !! Het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken dus.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100