Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan het enzym ADH gebruikt worden om alcoholvergiftiging tegen te gaan?

Ik heb geleerd dat ADH alcohol afbreekt. Stel dat een persoon een hoog promillage aan alcohol in zijn bloed heeft, kan er dan ADH toegevoegd worden zodat dit alcohol wordt afgebroken? En hoe zou je dit dan moeten doen? en wat zijn de voor/nadelen

Weet jij het antwoord?

/2500

Daar WORDT het voor gebruikt ; als je dat niet in je lichaam had (je maag en je lever) zou je van een klein beetje alcohol al een vergiftiging oplopen. ADH maakt dat we het überhaupt kunnen verdragen. Je kunt het NIET extra slikken of toedienen ofzo om je een stuk in de kraag te zuipen en dan hopen dat je de volgende dag een blaastest doorstaat. Het is echt gewoon een lichaamseigen groep enzymem, die je niet in een potje of pilletje kunt kopen.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Alcoholdehydrogenase

Nee, omdat een deel van de klachten juist ontstaan door aceetaldehyde (het eerste afbraakproduct van alcohol). Je zou dan ook de hoeveelheid Acetaldehyde dehydrogenase moeten verhogen. Dan is het gevolg, dat alcohol snel wordt afgebroken tot azijnzuur. Azijnzuur wordt omgezet in vet. Het netto gevolg is, dus, dat je niet dronken wordt, maar wel dik.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100