Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ik ben in slaap gevallen met mijn telefoon onder mijn kussen en de 3G + WiFi nog aan, krijg ik nu gezondheidsklachten?

De telefoon zat in de oplader, en heeft de hele avond op whatsapp aangestaan. Verder doe ik mijn telefoon altijd uit als ik ga slapen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Hoogstwaarschinlijk niet. Er is wel meer straling die constant door je heen gaat (elektromagnetische straling). Licht is ook een vorm van elektromagnetische straling. FM (van bijv. radio's) ook. Infrarood ook. Ultraviolet (van o.a. de zon) ook.

Er is in het verleden wel een draadloze babyfoon uit de markt gehaald vanwege schadelijke straling. Ook te oude dect telefoons: voordat er mobile telefoons op de markt waren, was er een telefoon waarmee je door je huis paar meter kon lopen die draadloos contact maakte: was ook niet gezond. Die hadden veel meer straling meer zoals magnetron. De huidige wifi is minder en schijnt niet gevaarlijk te zijn. Hoewel in duitsland je in lagere scholen nog lang geen wifi mocht hebben. In Skandinavie is het bestaan van electrosensitiven wel erkend: dat zijn mensen die er last van hebben en via blinde test konden aangeven of de wifi aan stond of niet. Tegenwoordig in een flat kun je wel acht wifi signalen tegelijk ontvangen die allemaal opdezelfde golflengte zitten. Het is getest door europa als zijnde onschadelijk voor maar 1 wifi tegelijk. Maar niet voor zes signalen tegelijk. De meningen zijn verdeeld. Heel veel straling is een soort UMTS mast. Dat bewezen schadelijk is als je er pal naast staat. Monteurs mogen hem alleen repareren als hij uit staat. Maar dat is dezelfde straling alleen tig duizend keer sterker. We weten zeker dat heel hoge straling schadelijk is. En 1 heel lichte wifi niet. Maar waar precies de grens ligt weet niemand

Gezondheidsklachten? Nee, ik zou niet weten waarom of waarvan. Hooguit ben je nu bezorgd, vanwege alle paniekverhalen die op Internet de ronde doen. Die bezorgdheid is niet gezond - maar zolang je het binnen de perken houdt is er niets aan de hand, je maakt je immers wel vaker ergens bezorgd om en daar kun je best tegen. Die "straling" is geen probleem. Er is geen enkel effect van zulke straling op het menselijk lichaam bekend. Hooguit warmt je huid ongeveer een halve graad op. Maar dat gebeurt ook als je fietst (dan krijg je het warm), als je een glas warme thee vasthoudt, als je in de zon loopt, als je onder de douche stapt, enzovoort. Paniekzaaiers zeggen dat "straling" schadelijk zou zijn. Soms voeren ze als "argument" aan dat wifi verboden is op Franse scholen. Maar dat verbod heeft geen wetenschappelijke basis. Het is ingesteld doordat er teveel overbezorgde ouders waren. Je kunt het vergelijken met gele auto's in de buurt van scholen: als er maar genoeg ouders zijn die denken dat gele auto's gevaarlijk zijn voor kinderen, zal er een wet komen die gele auto's verbiedt binnen 200 meter van een school. Dat heeft ook niets met de werkelijkheid te maken, maar puur met de wens van de ouders. Je hoeft je dus geen zorgen te maken. Er is niets aan de hand. Wel zou ik zorgen dat dit niet nogmaals gebeurt. Je telefoon kan namelijk zijn warmte niet goed kwijt, en zou dus oververhit kunnen raken. Dus leg hem ergens anders neer. Als hij in een andere kamer ligt kun je hem aanlaten. Als hij in je slaapkamer ligt zou ik hem uitzetten, zodat je niet in de verleiding komt te kijken of er een berichtje is: puur de gedachte dat er misschien een berichtje zou kunnen zijn houdt je namelijk onbewust een tikkeltje alert, en dat is slecht voor je nachtrust.  

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100