Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom komen er vaak hallucinaties kijken bij sleep paralysis (slaapverlamming)?

Bij de een met slaapverlamming (Engels: sleep paralysis) zijn er hallucinaties, maar bij de ander zijn er weer geen hallucinaties. Waarom is dat zo?

Weet jij het antwoord?

/2500

De verlamming van de spieren tijdens het slapen is een heel normaal verschijnsel dat iedere nacht bij ons allemaal gebeurt tijdens de REM-slaap. Het is een fysiologisch defensiesysteem van het lichaam om te voorkomen dat wij bewegingen die in onze dromen gebeuren echt zouden uitvoeren. De REM-slaap is het deel van de slaapcyclus waarin je droomt, je hersenen zijn dan druk bezig met het verwerken van allerlei gebeurtenissen, ervaringen, gedachten, emoties et cetera. Wanneer je met een slaapverlamming wakker wordt vlak na (of dus eigenlijk tijdens) deze droomslaap, kan dit zeer realistische hallucinaties tot gevolg hebben. Je bent eigenlijk aan het dromen terwijl je wakker bent, en daarom lijkt het zo echt en kan het erg heftig zijn en zorgen voor beangstigende ervaringen.

Bronnen:
http://www.inslaap.nl/slaapstoornissen/sla...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100