Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wordt je met kouder weer sneller verkouden of ziek? Zo ja, waardoor komt dat?

Het lijkt zo te zijn dat de meeste verkoudheden en griepjes voorkomen in de herfst en winter. Maar is dat ook zo, en vooral waardoor komt dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Hoi Erotisi, Elk virus heeft een optimum-temperatuur en dito vochtgehalte. Griep en enkele andere virusinfecties doen het bij koud en vochtig weer beter dan als het warm en droog is. Zie de bron. Het is dus gewoon 'de aard van het beestje' al moet je dat laatste woord niet te letterlijk nemen. Toegevoegd na 44 seconden: Dus antwoord op je hoofdvraag: ja. uitleg zie boven.

Bronnen:
http://nieuws.weeronline.nl/zachte-weer-ve...

Ja, met koud weer wordt je eerder ziek dan met warm weer, maar het verschil is veel minder groot dan vaak gedacht wordt. Er zijn mij twee factoren bekend die hier een bijdrage aan leveren; beide zijn door anderen al genoemd. Ten eerste overleven rhinovirussen (de belangrijkste verwekkers van een normale verkoudheid) en influenzavirussen (de verwekkers van de griep) en veel andere virussen die bovenste luchtweginfecties (wat in de volksmond wel aangeduid wordt als 'griepje') beter in een koele omgeving, liefst wat vochtige omgeving. Ten tweede gaan we bij slecht weer (of dat nu kou is of regenachtig weer) vaker binnen en relatief dicht bij elkaar zitten waardoor besmetting onderling makkelijker plaatsvindt. Deze twee tezamen verklaren waarom dit soort infecties vooral in de lente, herfst en in mindere mate de zomer voorkomen. Juist 's winters is de lucht eigenlijk weet wat te koud en te droog en iedereen binnen een gezin heeft de daar heersende virussen al doorgemaakt en heeft daar dus weerstand tegen opgebouwd. Het is mijn indruk (maar dat kan ik niet hard maken) dat de tweede factor de belangrijkste van de twee is. Ouders van wie de kinderen naar een kinderdagverblijf gaan kunnen daar over het algemeen over meepraten en dan maakt het eigenlijk niet uit of het goed of slecht weer is. In koude gebieden komen luchtweginfecties ook niet meer of minder voor dan in warmere streken. Ik denk dat het ook belangrijk is om te beseffen dat kou (vooral als het ook nog eens droog is) het neusslijmvlies wat irriteert. Door deze irritatie wordt er op het slijmvlies een waterig soort snot geproduceerd wat makkelijk naar buiten loopt. Op zo'n manier ontstaat er dan dus een loopneus. Deze klachten nemen weer af als je uit de kou bent. Veel mensen interpreteren zo'n loopneus ook alsof het een verkoudheid is; aangezien er geen virus (of enige andere infectie) speelt is dit niet terecht. Dit draagt wel weer bij aan het idee dat verkoudheden (en andere luchtweginfecties) nou juist in de herfst en winter heersen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100