Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

In het guesthouse waar ik verbleef, hebben twee van de vier mensen tyfus gekregen. Moet ik me laten testen op tyfus?

Ik ben twee dagen geleden terug gekomen van een maand in Ghana. In het guesthouse waar ik verbleef, hebben twee van de vier mensen tyfus gekregen. Nu is het zo dat ik een rood vlekje op mij. Borst heb, last van diarree heb/had en aardig wat last van hoofdpijn heb, wat ik normaal nooit heb.. Maar ik heb geen koorts. Ik ben wel vermoeid, maar ik denk dat gewoon door de hele reis komt. Is het belangrijk dat ik mij nu op tyfus ga laten testen, of is dat pas nodig als er koorts bij komt kijken?

Weet jij het antwoord?

/2500

was je niet ingeënt? Bel de huisartspost, en blijf vooral genoeg water drinkenliefst met ORS en als je dat niet hebt, eat suiker en zout erin opgelost

Als je naar zo'n land gaat neem ik aan dat je je vaccinaties gehaald hebt. Echter niet voor alle varianten van tyfus is een vaccinatie. Voor buiktyfus kun je bijvoorbeeld wel een vaccinatie krijgen, maar voor paratyfus en vlektyfus niet, de kans is dus altijd aanwezig dat je het inderdaad onder de leden hebt. Zeker in combinatie met de klachten die je nu hebt en die je anders nooit hebt, kan het absoluut geen kwaad naar de huisarts te gaan. Als je het hebt kunnen ze je behandelen, als je het niet hebt, dan ben je zelf tenminste gerustgesteld.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100