Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Mijn vriendin heeft Pfeiffer, maar geen keelontsteking. Is ze nu nog zwaar besmettelijk?

Je bent altijd wel besmettelijk, maar tijdens de keelontsteking zou het het ergst zijn...

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je keelontsteking hebt dan ben je niet op de top van besmettelijkheid, je hebt dan symptomen van de ziekte van Pfeifer. In ieder geval is zeker dat je het meest besmettelijk bent in de incubatietijd. Dat is de tijd dat je al wel besmet bent met het virus, maar er nog geen last van hebt. De incubatietijd is 4 tot 6 weken. Daarna neemt de 'besmettelijkheid' af, maar het virus blijft nog wel in de keel 'zitten'. Dan kan je nog een aantal jaar anderen besmetten (of zelfs je hele leven, maar dat is dus niet helemaal duidelijk).

Bronnen:
http://www.symptomenpfeiffer.net/
http://ziektevanpfeiffer.nl/

Eerlijk gezegd is het me niet helemaal duidelijk wat je nu bedoelt met "wel Pfeiffer, maar geen keelontsteking." De ziekte van Pfeiffer is een infectie van de oropharynx door het epstein-Barr virus (EBV). Anders gezegd: de ziekte van Pfeiffer is een keelontsteking. Dus ofwel ze heeft inderdaad de ziekte van Pfeiffer en heeft dus een keelontsteking, ofwel ze heeft geen keelontsteking en heeft dus niet de ziekte van Pfeiffer (meer). Ik denk dat er twee mogelijkheden zijn: ofwel ze heeft de ziekte van Pfeiffer doorgemaakt (dan heeft ze dus een keelontsteking gehad) en is er nu van genezen, ofwel ze heeft een asymptomatische keelontsteking (wel de ontsteking, maar er geen klachten van; dat komt veel voor bij Pfeiffer) en jullie zijn er op de een of andere manier achter gekomen dat ze nu een actieve infectie heeft. Maar goed: Probleem bij de ziekte van Pfeiffer is dat het EBV, net als alle andere herpes virussen, altijd in je lichaam aanwezig blijft. Na genezing kan het nooit meer een actieve ontsteking veroorzaken, maar zo af en toe blijven er periodes bestaan dat het virus uitgescheden wordt en je dus besmettelijk bent. De incubatieperiode van Pfeiffer is 4 dagen tot 8 weken, afhankelijk van je leeftijd. In de incubatieperiode ben je níét besmettelijk. Tijdens het actieve ziekteproces (ook als die asymptomatisch verloopt) ben je op je allerbesmettelijkst. Na genezing blijft de besmettelijkheid bestaan en neemt dan gedurende ongeveer 18 maanden langzaam af. Daarna ben je in principe niet meer besmettelijk, maar zoals eerder gezegd blijven er periodes bestaan dat je wel weer even besmettelijk bent. Dus: als ze de ziekte heeft doorgemaakt, maar inmiddels weer genezen is, dan hangt haar besmettelijkheid af van hoelang geleden ze ziek was. Als ze een asymptomatische Pfeiffer heeft (nu dus een actief ziekte proces) dan is ze op haar besmettelijkst, maar dan duurt het nog wel even voordat dat voorbij is.

Bronnen:
www.rivm.nl

Als je keelonstekening hebt dan kun je dat zeker als overdraagbaar maken want het is een virusziekte en het maak niet uit of je nou een man of een vrouw bent, maar de dat je pfeiffer hebt is de kans op besmetting is klein, je draagt het niet gemakkelijk over op je medebewoners ,en omdat het soms na besmetting wel een paar maanden duurt voordat je ziek wordt, is het moeilijk te achterhalen wie de besmettingsbron is geweest.

De ziekte van Pfeiffer staat ook wel bekend als de kissing disease, omdat het vooral onder jongeren door zoenen zou worden overgedragen. Dit is mogelijk, maar er zijn hoogst waarschijnlijk ook andere besmettingsmogelijkheden. Het virus dat de ziekte veroorzaakt is niet erg besmettelijk. Hetzelfde glas gebruiken of zoenen met iemand die Pfeiffer heeft is dus niet gevaarlijk. Voor meer goede informatie zie de bron van de Nederlandse huisartsenvereniging.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100