Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ik heb vroeger toen ik kleinveel gespeeld tussen de bosjes, met drugsspuiten. Hoe groot is de kans dat ik besmet ben?

Ik kan me verder niet herinneren dat ik er ooit in getrapt ben, het is zo'n 17 jaar geleden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat valt zo niet te zeggen. Niet elke spuit of naald is besmet. En ook al zijn er besmette spuiten of naalden dan nog weet je niet of je je hebt geprikt. Alleen een bloedonderzoek kan aantonen of je iets hebt opgelopen. Als je je zorgen maakt kan je naar de huisarts voor een verwijsbrief voor een bloedonderzoek.

Als je geen klachten hebt, is de kans klein, maar als je zekerheid wilt zou ik me laten onderzoeken hierop. Eventueel overdraagbare aandoeningen hebben hun incubatietijd al lang gehad en zijn dus aantoonbaar via bloedonderzoek. Dit kun je aanvragen bij de huisarts. Dan heb je zekerheid, en dat lijkt me een prettig gevoel

Ten eerste als je je spuit gloednieuwe (vanaf de oorspronkelijke verpakking) had gekocht en nooit gedeeld met iedereen, plus het schoon houden (door het desinfecteren van het na elk gebruik) waarschijnlijk moet je wel goed. Echter, indien geen van de bovenstaande situaties waar u het had gekregen gebruikt en niet de bron van de vorige gebruiker niet weet, of het delen van die ene, of inderdaad zelfs een gloednieuwe, dan is de kans groot dat het misschien een ander verhaal. Ik zou op dit zo spoedig mogelijk te krijgen en te worden getest en op een medische kliniek onderzocht op eventuele ziektes vooral zoals hepatitis-B of C, en natuurlijk HIV. Doe dit zo snel mogelijk voordat een infectie heeft een kans om zich verankeren in je lichaam. Hoe sneller je dit doet, hoe meer kans op het veroveren van een onbekende infectie. Toegevoegd na 5 minuten: Oh ja, als in iedere hoeveelheid van twijfel of vragen, ga dan en getest toch zo gewoon veilig te zijn! Beter te gaan en komen met die negatief bevonden, dan niet gaan en steeds ziek later uit liquidatie positief langs!

Bronnen:
Verschillende medische websites zoals...

Indien je er niet in getrapt bent en zo'n spuit nooit in contact is gekomen met een wonde, lijkt de kans me erg klein. Toch kan je beter bloed laten trekken om zeker te zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100