Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom zijn er nu steeds meer mensen met coeliakie? ( glutenintolerantie).

Is het onderzoek nu beter? Is ons voedsel veranderd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Glutenallergie komt steeds vaker voor en dus moeten steeds meer mensen glutenvrije voeding nemen. De opmars van de glutenallergie komt niet onverwacht. De voedingsindustrie heeft het voordeel van de gluten ontdekt. Met extra gluten kunnen bakkersproducten, koekjes, cakes, maar ook andere voedingsmiddelen als soepen enzovoort, op een goedkope manier verstevigd worden, waardoor er minder andere (lees duurdere) voedingsmiddelen in verwerkt hoeven te worden. Dat betekent een lager kostenplaatje en een hogere winst.

Coeliakie komt niet vaker voor dan vroeger. Alleen staat het vaker in de krant, maar dat zegt niets. Zoals bekend zal zijn is het een zeer gevaarlijke ziekte waarbij de oppervlakte van binnenkant van de darmen kleiner wordt, van anderhalve vierkante meter tot een A-viertje. Maar de meeste mensen denken dat ze glutenallergie hebben, en grotendeels zit dat tussen de oren. Het is een modeafwijking en je struikelt in de supermarkt en elders over glutenvrije voedingsmiddelen want het verkoopt als een tierelier. Oude granen als spelt en eenkoorn en andere granen ( in feite zijn het allemaal gewassen verwant aan gras, net als tarwe enzovoort) hebben ook gluten. De mens wordt graag bedrogen. Het enige is boekweit, maar dat is geen gras en als je er brood van maakt is het amper te eten. Als je dingen eet en je voelt je beter, daar zit heel veel suggestie in. Fijn voor de fabrikanten! Fijn voor die persoon! Veel mensen hebben best een mening, maar die is niet op wetenschappelijke feiten gestoeld en elkaar napraten is heel menselijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100