Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is een functionele stoornis een neurologische of psychische ziekte?

Op deze (http://www.neurosymptomen.org/#) heb ik gelezen over een functionele stoornis.
Ik lees daar dat het "niet tussen de oren" zit bij mensen die deze ziekte hebben en dat ze daadwerkelijk ergens last van hebben.
Als ik het goed begrijp zijn er geen beschadigingen in het zenuwstelsel maar komt de informatie prikkeling niet goed aan bij het lichaam vanuit
hersenen. Correct me if iam wrong :)

Kun je deze ziekte dan zien als een neurologische ziekte?
Of is het toch een psychische ziekte?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een "functionele stoornis" is niet een mogelijke diagnose, zoals een "somatoforme stoornis" dat wel is. Het is dus geen ziekte, en er is dus geen antwoord te geven op je vraag als zodanig. Een somatoforme stoornis is een psychische stoornis, waarvan de symptomen wel fysiek zijn en niet tussen de oren. Dit is geen neurologische ziekte. De symptomen hiervan kan men "functionele symptomen" noemen. Een functioneel symptoom: een fysiek symptoom waarbij er geen lichamelijke oorzaak gevonden kan worden. Dit kan als oorzaak iets psychisch zijn (somatisatie), iets fysieks wat nog niet is gevonden, of een combinatie van beide. Belangrijk kenmerk is dat de klachten echt zijn. Men ervaart echt pijn, echt vermoeidheid of echt diarree. Dat is dus iets anders dan simuleren, waarbij de patient doet alsof, of nagebootste stoornis (beter bekend als münchhausen syndroom), waarbij er een overlap is tussen doen alsof en zelf toebrengen van fysieke symptomen. Een somatoforme stoornis is dus een psychische ziekte, met lichamelijke klachten ("de functionele symptomen"). Het is niet neurologisch, de klachten kunnen wel neurologisch zijn (tintelingen bijvoorbeeld). Toegevoegd na 6 minuten: Ik probeer het te verhelderen. Bij een somatoforme stoornis met functionele neurologische klachten, is er dus als oorzaak een somatoforme stoornis (psychische stoornis) en als gevolg neurologische klachten (lichamelijke symptomen).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100