Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

ik heb erg last van mn astma, iemand tips om minder snel benouwdt te zijn?

ik ben erg snel en veel benouwdt, de long arts heb ik pas een afspraak mee over een maand.. dus miss iemand tips tegen de benouwdtheid??

Weet jij het antwoord?

/2500

Niet roken, niet bij mensen die roken gaan zitten, staan/hangen. Als je binnen zit, een raam open doen. Tijdens slapen ook beter een raam open voor frisse lucht. Goed je kamer/huis stofzuigen, stoffen, liever zeil op de vloer dan tapijt. Als je een kat of hond hebt, goed kammen of borstelen en doe dat buiten, niet binnen. Aan je huisarts kun je misschien pufjes vragen om meer lucht te krijgen. Er bestaat pepermuntolie, te koop bij een gezondheidswinkel, een druppeltje op je t-shirt op de borst geeft lucht. Je kunt ook met een paar druppels pepermuntolie in heet, niet kokend, water stomen, erboven hangen met een handdoek over je hoofd, daardoor krijg je ook meer lucht. Doe je best, probeer maar uit wat werkt voor jou! Toegevoegd na 2 minuten: Overdag een raam open doen is goed als het wat koeler is, niet met deze warmte.

Je kan ook bij de huisarts middeltjes tegen astma krijgen. Verder kan je ook andere ziekenhuizen bellen. Ik heb met longatrts meegemaakt dat ik bij het ene ziekenhuis twee weken moest wachten en bij het andere binnen het ur terecht kon (en dat was een ziekenhuis waar topsporters atsma attesten halen (i.v.m. dopingcontrole). Verder zou je er ook aan kunnen denken dat je hooikoorts hebt (is gerelateerd aan astma) en dan zou je met hooikoortsmiddelen ook een heel eind geholpen zijn.

Als je erg veel last hebt en je kunt pas over een tijdje bij de longarts terecht, dan moet in de tussentijd je huisarts jou kunnen adviseren. Als die dat niet kan, kan hij/zij overleggen met een longarts in het ziekenhuis, of je eventueel doorverwijzen met spoed. Daarnaast zijn er zelf dingen je kunt doen: natuurlijk de activiteiten vermijden die het meeste benauwdheid veroorzaken, goed je medicatie nemen, eventuele allergenen zoveel mogelijk verwijderen, etc. Bij sommige mensen helpt stomen, bij anderen werkt dat juist averechts. Zou je eventueel uit kunnen proberen. Verder neem ik aan dat je naast een pufje dat je dagelijks gebruikt als ontstekingsremmer, je ook een pufje hebt dat de luchtwegen verwijd, zoals salbutamol (ventolin). Als dit niet het geval is, vraag dan je huisarts ernaar. Ga vervolgens even langs bij de apotheek of - als je huisarts die heeft - praktijkondersteuner COPD/longziekten. Die kunnen even meekijken of je goed inhaleert. Dit is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat het middel goed in je longen komt. Er zijn verschillende manieren om te inhaleren, zo is er de discus en heb je een pompje, en wat goed werkt is per persoon verschillend. Als je nog geen voorzetkamer gebruikt, vraag hier dan naar bij de apotheek. Waarschijnlijk krijg je die zo mee als je al medicatie gebruikt wegens astma en misschien moet je (huis)arts hem voorschrijven. De voorzetkamer helpt je om beter te kunnen inhaleren, en zeker als je benauwd bent kan dit een enorm verschil maken. Ook werkt het bij sommige mensen beter om bijvoorbeeld in plaats van puff van 400 microgram er met een korte tussenpoos achter elkaar twee van 200 te nemen. De luchtwegen hebben zich dan al wat verwijd door de eerste dosis, en de tweede kan dan beter geïnhaleerd worden. Overleg hierover met je huisarts en de apotheker: niet elk merk en type inhalator is verkrijgbaar in verschillende doseringen, en daarbij moet je natuurlijk nooit zelf de dosering van een voorgeschreven middel wijzigen. Ga dus in elk geval naar je huisarts, die kan je helpen tot je bij je longarts terecht kunt. De huisarts kan ook naar je longen luisteren om te beoordelen of er naast de astma misschien nog een andere oorzaak is voor je benauwdheid, zoals een (beginnende) longontsteking en bepalen of het nodig is om naast de pufjes nog andere medicatie voor te schrijven, zoals antibiotica of een korte stootkuur prednison. Dit laatste is een paardenmiddel en helpt goed bij ernstige benauwdheid door astma.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100