Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Oog bevat rode bloedvaatjes onder ooglid is het vaatingroei of is het iets normaal ?

Als ik naar de spiegel zie is mijn oog wit. Maar als ik mijn onderste oogleden naar beneden doet zit het vol bloedvaten is dit normaal ? Ik draag zuurstof vormstabiele contactlenzen. Als ik mijn bovenste oogleden naar boven doet zit er ook bloedvaten maar minder. Ik heb schrik dat het vaatingroei is maar als ik mijn oogleden niet naar beneden of boven doet. Ziet mijn oog gewoon wit zoals normaal ..

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De cellen van het hoornvlies moeten zich redden met de zuurstof die van de lucht door het traanvocht moet diffunderen. Achter het ooglid is geen direct contact met de lucht en de buitenkant van de oogrok krijgt daar gewoon zijn zuurstof via een capillair netwerk. Ook in het netvlies is er een dergelijk probleem, de gele vlek heeft ook geen bloedvaten bovenop en is daarom beperkt qua grootte, omdat zuurstof via een lang diffusiepad moet komen. De bloedvaten over de rest van het netvlies kun je wel eens zien als de opticien met een inspectie bezig is. (Purkinje tree)

Dit is volkomen normaal, dat zijn bloedvaatjes die zorgen voor de voeding van de buitenkant van het netvlies, als je oog helemaal vol zit met bloedvaatjes is het een ander verhaal.

Bronnen:
http://www.umcg.nl/NL/UMCG/Afdelingen/oogh...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100