Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is een lage bloeddruk een gevolg van anemie?

Voor een experiment van oorgaanfysiologie moesten we de bloeddruk meten. Dit heb ik dus laten doen, maar we kwamen uit op een bloeddruk van 90/ onderdruk niet gemeten. Natuurlijk dachten we dat dit niet kon kloppen, dus we hebben het 6 keer gecontroleerd op verschillende tijdstippen. Zelfs nadat ik een kilometer was gaan rennen (sprinten), was mijn bloeddruk nog maar naar 105 opgelopen. De laatste tijd ben ik ook wat futloos en ik heb in het verleden al bloedarmoede gehad door een ijzertekort, dus ik vraag me af of een lage bloeddruk een gevolg kan zijn van anemie.

Weet jij het antwoord?

/2500

Bloedarmoede (anemie) is een aandoening die wordt gekenmerkt door een verlaagd niveau van hemoglobine in het bloed. Hemoglobine bevindt zich in de rode bloedlichaampjes, die zorgen voor het transport van zuurstof en andere voedingsstoffen voor het lichaam. Veel mensen denken dat bloedarmoede een tekort aan bloed is, maar dat klopt niet. In feite betekent het een tekort aan rode bloedlichaampjes. Symptomen van anemie veroorzaakt door ijzertekort: • bleekheid • zwakte • vermoeidheid • pijn in de borststreek • kortademigheid • hartkloppingen • een verhoogde hartslag bij inspanning • snelle ademhaling • lage bloeddruk De lage bloeddruk is niet het gevolg van bloedarmoede, maar van ijzertekort. Toegevoegd na 1 dag: De bewering dat ijzertekort hetzelfde zou zijn als bloedarmoede is onjuist. Bij ijzertekort kán je bloedarmoede krijgen, maar het hoeft niet. Een tekort aan ijzer kan verschillende oorzaken hebben. - Vooral vrouwen hebben er een grotere kans op. Zij hebben namelijk meer ijzer nodig dan mannen en kinderen. Vrouwen die menstrueren verliezen ijzer, zodat dit weer aangevuld moet worden. Zwangere vrouwen verbruiken meer ijzer, omdat het kindje ook ijzer van de vrouw gebruikt. - Daarnaast kan een ijzertekort ontstaan door een tekort aan ijzer in het voedsel. In vlees, vis en bepaalde groenten zitten veel ijzers. Wanneer dit niet voldoende wordt gegeten, kan een ijzertekort ontstaan. Het kan zodoende ook optreden wanneer men aan het lijnen is en te weinig gezond voedsel eet. - Verder kan de oorzaak ook een operatie zijn, waarbij veel bloed is verloren, of bijvoorbeeld een interne bloeding in de maag of darmen. Ook kunnen bepaalde (chronische) ziekten, waarbij het lichaam het ijzer niet goed kan opnemen, voor een ijzertekort zorgen. - En stress kan ook een ijzertekort veroorzaken.

Bronnen:
http://www.goedgezond.be/tag/bloedarmoede/
http://www.ijzertekort.org/

Het is zo niet te zeggen wat de oorzaak van de lage bloeddruk is, wel is een lage bloeddruk (als hij niet plotseling optreed) ongevaarlijk en hoeft in principe ook niet behandelt te worden. Vaak is er geen oorzaak te vinden, sommige mensen hebben van nature een lage bloeddruk, de bloeddruk stijgt in de loop der jaren. Toegevoegd na 3 minuten: Een lage bloeddruk kàn een symptoom zijn van anemie, maar het is niet zo dat je standaard kan zeggen, een lage bloeddruk komt door bloedarmoede.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100