Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Op welke ziekten testen ze als je bloed laat afnemen (algemeen onderzoek de eerste 4 kruisjes)?

Zie bovenstaande, ik ben net wezen bloedprikken en ik ben benieuwd voor welke ziekten dit geldt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er wordt bij algemeen bloedonderzoek meestal niet zo direct onderzocht op specifieke ziekten maar om met behulp van een aantal bloedwaarden na te gaan in welke richting er verder gezocht moet worden naar de oorzaak van de klachten. - Bezinking is een indicatie voor ontstekingen. - Hb is op bloedarmoede (vaak automatisch vervolg indien afwijkend). - Glucose is op suiker. - TSH is op schildklierafwijkingen, te lage of te hoge. Ik zou zelf liever de anemie analyse doen omdat daarbij automatisch verder gezocht wordt bij een afwijkende uitslag, maar goed, dat is de keuze van de arts op grond van een analyse van de kosten en de noodzaak.

ijzer, ontstekingen, suiker, schildklier. bloedarmoede, reuma, diabetes, te trage of te snelle schildklierwerking.

De bezinking heeft een redelijk voorspellende waarde om onderscheid te maken tussen ‘pluis’ en ‘niet-pluis’, dat wil zeggen om te kunnen zien of er infecties zijn. Het Hb gehalte kan worden aangevraagd bij: ■ uitsluiten/bevestigen bij verdenking anemie (bloedarmoede) ■ continueren van behandeling van een anemie en met ijzer ■ zwangerschapscontrole ■ alcoholisme ■ ijzergebrekstherapie (follow-up, in combinatie met serumferritine bepalingen). Glucose: deze bepaling dient ter opsporing van suikerziekte (Diabetes Mellitus). Afhankelijk van de uitslag dient de bepaling nuchter herhaald te worden. TSH-screening: Deze bepaling dient ter opsporing van een schildklierfunctiestoornis.

Bronnen:
http://www.mst.nl/laboratorium/Analyses/al...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100