Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Zijn er aangetoonde gevallen van longkanker door het werken met grijze golfplaten (waarin asbest voorkomt)?

In mijn goeie ouwe tijd verwerkte 'iedereen' die platen zelf, ze werden geboord, op maat geslepen, er werden stukken afgebroken. Kinderen speelden met de reststukken en bouwden er hutten van.

Tegenwoordig worden ze gescheiden en ingepakt afgevoerd omdat er asbest in zit. Zijn er gevallen bekend van mensen die (veel) met golfplaten gewerkt hebben, die daar longkanker van gekregen hebben? Of zijn er kengetallen van de risico's die je loopt als je (veel) met grijze golfplaten gewerkt hebt?

Toegevoegd na 21 uur:
Lieve mensen, ik vraag om aangetoonde gevallen van longkanker door het werken met grijze golfplaten. Geen verhalen hoe gevaarlijk asbest is, ik weet hoe het werkt. Graag even goed lezen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het gaat om kleine deeltjes die vrijkomen bij verwerken. Bij het produceren en verwerken (boren zagen, etc) van asbesthoudende produkten (platen, vloerbedekking, etc) komen kleine stofdeeltjes vrij die ver en diep in de longen kunnen doordringen en daar na vele jaren mesothelioom veroorzaken. Dat geldt in de industrie, maar ook voor de individuele gebruiker/verwerker. Dus in principe heeft iedereen die ermee werkte, een kans op deze vorm van kanker. Maar, dat geldt voor zoveel meer zaken. Zo speelden we vroeger met kwikbolletjes (zelfs tijdens chemielessen). Inmiddels weet men meer: uiterst giftig en slaat ook in het lichaam op. De mate van bloodstelling (hoeveel, hoe lang, hoe geconcentreerd) zal van invloed zijn op kans wel/niet krijgen. In de industrie is de bloodstelling veel extremer, dan incidenteel gebruik. Goed dat er tegenwoordig goede veiligheidseisen zijn aan astbestgebruik en verwijderen. En niet voor niets. Toegevoegd na 3 minuten: Ik kende iemand die gestorven is aan mesothelioom. Het bleef onbekend waar en hoe hij met asbest in aanraking is gekomen. Werkte niet in die industrie, had er beroepsmatig niet mee te maken. Was wel een handige klusser.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100