Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Komen cyste aan of in de nieren veel voor?

Mijn moeder heeft een "gezwel" van 5 cm op haar nier. De dokters denken aan iets goedaardigs maar willen toch nog een CT-scan doen binnen paar weken.
Het baart me zorgen, het blijft je moeder. Zelf heb ik een cyste onder de oksel een goedaardige, dus ik ben gewend met cystes. Maar hoe zit dat bij de nier(en)?
En is 5 cm groot?

Weet jij het antwoord?

/2500

Met het beter worden van de kwaliteit van onderzoeken worden nierafwijkingen vaker gezien. Deze afwijkingen zijn vaak goedaardig. Maar met behulp van een röntgenfoto kan dit niet altijd correct beoordeeld worden. Alleen onder de microscoop kan definitief worden vastgesteld of er sprake is van kanker. We moeten de beslissing om te opereren echter nemen op basis van het fotomateriaal wat beschikbaar is. Hiervoor is een contrast CT-scan van de buik (en nieren) het meest geschikt. Cysten van de nier Solide massa's in de nieren die kleuren met het contrastmiddel op de scan zijn zeer verdacht voor kanker en moeten zonder aarzelen worden verwijderd. Moeilijker zijn de veel voorkomende cysten van de nier. Vele mensen hebben één of meerdere, soms zelfs grote cysten in hun nieren. Deze cysten zijn holtes, een soort ballonnetjes gevuld met water. Deze zijn normaal, geven doorgaans geen klachten en kunnen geen kwaad. Deze eenvoudige cysten hebben een dunne wand en zijn gevuld met helder vocht. Dit is goed herkenbaar op een CT-scan en wordt een "Bosniak type I cyste" genoemd. Dergelijke cysten hoeven niet behandeld en niet gecontroleerd te worden.

Bronnen:
http://urologie.slingeland.nl/kenniscentru...

Cyste komen in de nieren voor. mijn man had ze dikwijls. Het kunnen kleine en grote cyste zijn. Volgens de huisarts plas je kleine cyste zelf uit. Grote cyste, moeten vergruisd worden, en zo plas je deze dan ook uit. 5 cm is wel groot voor een cyste. Het uitplassen van een cyste, kan soms pijnlijk zijn. Sterkte met je moeder. Heb jezelf geen last van de cyste onder je oksel ??

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100