Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kun je na hersenletsel nog vooruitgang boeken doordat je nog jong bent en de hersenen plastisch zijn?

De meeste neurologen gaan er vanuit dat de vooruitgang na 6 maand tot 2 jaar 'op' is. Maar kan het zo zijn dat je minder klachten hebt na dat half jaar/2 jaar niet door het compenseren maar omdat je hersenen nog groeien?

Toegevoegd na 25 minuten:
Geldt dit ook voor wat oudere hersenen, van bijv. 17 tot 24 jaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Tegenwoordig gaat men er van uit dat tot op vrij hoge leeftijd er nog veranderingen in het brein kunnen plaatsvinden. De frontale hersenkwab is tot ongeveer 24 jaar nog zelfs volop in ontwikkeling. Bij beschadigingen kunnen andere delen van de schors taken overnemen en er kunnen nog heel lang zenuwbanen verbreedt worden zodat de informatie overdracht tussen verschillende hersengebieden beter gaat verlopen. Natuurlijk gaat dat in jonge hersenen het snelst en neemt dat vermogen boven de vijftig sterk af. Het ligt er dus aan wat er is beschadigd en herstel verschilt bovendien van mens tot mens. Wat jij wat oudere hersenen noemt zie ik dus toch als jonge hersenen daar ze met 24 jaar net uitontwikkeld zijn. Uitontwikkeld in die zin dat de hersenschors niet meer groeit, de verbindingen blijven nog lang groeien als men zichzelf ontwikkelt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100