Je zou kunnen zeggen dat elke soort kanker bij ieder mens uniek is, omdat ook ieder mens uniek is, en dat is ook zo.
Maar los van de verschillen tussen verschillende soorten kanker, de ziekte is precies dezelfde bij volwassenen of kinderen: je eigen cellen beginnen zich ongecontroleerd te vermenigvuldigen, en de functies van het lichaam worden aangetast.
De verschillen moet je dus zoeken in hoe jong en oud reageren tegen de ziekte en de behandeling ervan.
Kinderen hebben een veel snellere metabolisme, en alles gaat dus sneller en heftiger bij hen. In het algemeen (uitzonderingen buiten gelaten) kan je stellen dat de ziekte ontwikkelt zich sneller, de symptomen zijn erger, enz. bij een kind.
Maar aan de andere kant, kan zo'n jong organisme veel meer verdragen dan een volwassene, of laat maar staan een oude organisme. Vaak worden bij kinderen hogere dosering chemokuren toegepast dan bij oudere mensen, gewoon omdat het bekend is dat hun lichaam het kan verdragen, en dat verhoogt de kans op genezing. Dit kan dan helaas soms gevolgen hebben voor hun verdere ontwikkeling, en dat is weer een verschil.
Verder is het herstelvermogen van een kind (wederom dankzij hun snelle stofwisseling) groter, dus de overlevingskans ligt ook hoger dan voor volwassenen.